Festival "Ulični svirači"

Da li ste znali da ikone svetske kulture poput Pabla Pikasa, Čarlija Čaplina, Elvisa Prislija ili gitariste Ronija Vuda, imaju romske korene i da su svoj doprinos svetskoj, upravo pravdali romskom kulturom.

.

Ovakve i mnoge druge činjenice, moći ćete da čujete, vidite i naučite, ukoliko se od 4. Do 6. Septembra uputite u Novi Sad na potpuno novu manifestaciju „Uličnih svirača“, koja će ove godine biti posvećena baš savremenoj romskoj kulturi.
Navikli smo na sjajne ulične performanse, efekte i stalno drugačije i nove koncepte manifestacije „Uličnih svirača“. U tom duhu, organizatori nastavljaju i ove godine, posvećujući program promociji savremene romske kulture.

Namera organizatora je da ove godine posetiocima festivala na kreativan i inovativan način, bez isticanja jezičkih, kulturnih i etničkih različitosti, predstavi najbolje iz romske kulture, što se do sada, bezmalo puta zanemarivalo. Osim Američke ambasade, ovakav projekat naišao je i na podršku Evropske komisije i Fonda za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Hedlajneri ovogodišnjih „Svirača“ biće beogradski bend „Kal“, širom sveta poznat upravo kao izvođači urbane romske muzike.
Radionice, nastupe bendova, kao i ulične performanse i predstave koje oslikavaju savremenu romsku kulturu, posetioci će moći da upoznaju od 4. do 6. Septembra na ulicama Novog Sada.

Autor: Sandra Zekić