U Srbiji povećan broj gojaznih, onih koji puše i piju

U Srbiji 22,1 odsto odraslog stanovništva i 13,7 odsto dece je gojazno, 34,7 odsto stanovništva svakodnevno puši, dok 54 odsto stalno ili povremeno konzumira alkohol, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja zdravlja stanovništva.

.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja sprovedenog prošle godine, da je ovo treće istraživanje tog tipa i da je usklađeno sa evropskim standardima, što će omogućiti Srbiji da se poredi sa ostalim evropskim zemljama.

U odnosu na 2006. godinu, kada je poslednji put sprovedeno istraživanje, broj gojaznog odraslog stanovništva povećan je sa 17,3 na 22,1 odsto dok je broj gojazne dece povećan sa 8,5 na 13,7 odsto.
"Ovi podaci nam govore da u narednom periodu veliku pažnju treba da posvetimo rešavanju ovog javno zdravstvenog problema, uključivanjem svih činilaca u društvu, od porodice, državne vlasti, lokalnih samouprava do zdravstvenih radnika", rekao je Lončar.

On je naglasio da će Ministarstvo zdravlja kroz pojačane mere prevencije i promociju zdravih stilova života raditi na zajedničkom cilju, a to je bolje zdravlje građana Srbije.

Pored gojaznosti, zabeležen je i trend povećanja povremenog ili stalnog konzumiranja alkohola sa 40 na 54 odsto.
Procenat odraslog stanovništva koje puši svakodnevno ili povremeno povećan je sa 33 odsto na 34,7 odsto, što je prema rečima glavnog istraživača Jasmine Grozdanov blagi porast, ali nije statistički značajno povećanje.

Na listi bolesti koje najčešće muče stanovništvo Srbije na prvom mestu je povišen krvni pritisak koji ima 47,5 odsto odraslog stanovništva, zatim masnoće u krvi, dijabetes, depresija.

Lekove koje im je prepisao lekar na recept u periodu dve nedelje pre ispitivanja koristilo 43,4 odsto stanovništva, dok je 27
odsto stanovnika koristilo lekove i biljna stredstva koja im nisu prepisana- na svoju ruku.

Grozdanov kaže da je ohrabrujući podatak da je povećana svest kod stanovništva o uticaju različitih faktora rizika koji utiču nepovoljno na zdravlje, kao i da je u odnosu na prethodno istraživanje zabeleženo da deca više konzumiraju mleko, voće, povrće, a da je fizička aktivnost ostala na istom nivou kao 2006. godine.
"Deca se bave fizičkom aktivnošću, ali očigledno i dalje mnogo više sede, ne troše dovoljno energije i ne troše ono što unesu", objašnjava Grozdanov.

Interesantno je i da među stanovništvom izabranog stomatologa koji prati zdravlje njihovih zuba u privatnoj praksi ima 31 odsto stanovništva, dok u državnoj 26,9 odsto stanovništva, a ostatak odlazi kod stomatologa samo u hitnim slučajevima.

Ministarstvo zdravlja je uz podršku Svetske banke u 2013. godini sprovelo istraživanje zdravlja na reprezentativnom uzorku stanovništva Srbije.

Podaci su dobijeni anketiranjem 6.500 domaćinstava i 15.999 članova domaćinstava.