Na Adi "obrnu" 2.000.000 svakog dana

Kada vikendom upeče 35 stepeni Celzijusa, veštačko jezero podno Banovog brda, obrne dnevno i po 200 miliona dinara.

.

Toliko u jeku sezone ostave Beograđani i drugi posetioci Ade Ciganlije, za kafu, sladoled, grickalice, pljeskavice i zabavu na gradskom moru.

Kasa nekih kafića i restorana na Adi Ciganliji dnevno se napuni do brojke sa sedam cifara, pa je interesovanje za zakup bilo kog radnog mesta svake godine sve veće.

Od aparata za kokice, do sladoled-sanduka, preko kafana koje zapošljavaju i do 200 ljudi - Ada se leti pretvara u pravu biznis-zonu.

"Najbolje smo poslovali pretprošle godine, kada su dnevni pazari bili i do deset miliona dinara", priča jedan od ugostitelja.

"Toliko smo dobro radili, da nismo mogli sve da postignemo sa 100 ljudi, pa smo zaposlili još 70. U potrazi za osveženjem i zabavom, gde se ulaz ne naplaćuje i može da se prođe relativno jeftino, ljudi sve više dolaze na Adu. To što sugrađani imaju manje para za druge aktivnosti, zapravo nama podiže promet".

U moru poslovnih šansi koje protiču beogradskim morem, slažu se poslodavci, najbolje prolazi - ugostiteljski zanat. Većina kafića na Adi Ciganliji je pod dugogodišnjim zakupom.

"Imamo ugovore sa oko 45 ugostiteljskih objekata", kaže Tanja Trifunov iz JP “Ada Ciganlija”.

"Većina ima ugovor o zakupu na deset godina, a neki i iznajmljuju drugima već zakupljene objekte, pa tako šire biznis. Veliko je interesovanje i za mesto za prodaju kokica, sladoleda, suvenira, a oni prostor dobijaju na godinu dana javnim konkursima".

Ipak, kiše koje liju već danima, ali i nagli kratkotrajnim pljuskovi, prete da potpuno unište godinama razrađene planove ugostitelja oko Savskog jezera. Oni koji su tu više od pet godina, ove sezone moći će da pokriju gubitke zaradom od ranijih leta.

"Mada se čini ljudima da je to “brza para”, poslovanje na Adi je kalkulacija", dodaju iz ovog javnog preduzeća.

"Najbolje zarađuju kafići, ali oni znaju da, sa jednom dobrom sezonom, moraju uštedeti novac za tri eventualno loše".