Šta čitaju poznati pisci?

Britanski "Gardijan" zamolio je niz vodećih pisaca od Nika Hornbija i Hilari Mantel preko Čimamanade Ngozi Adiče i Filipa Pulmana da podele sa čitaocima svoje štivo za ovogodišnji letnji odmor.

.

Autorka romana "Purpurni hibiskus" i "Pola žutog sunca" - Nigerijka Čimamanda Ngozi Adiči izdvojila je roman Ahila Šarma "Family Life" ali i prvi roman Jedžide Kilanko "Daughters Who Walk This Path", čija je radnja smeštena u zapadnu Nigeriju i koja na prvi pogled deluje kao roman o odrastanju a zapravo je priča o društvenim tabuima, polu i porodici.

AS Bajat, zautorka "Zanesenosti" izdvojila je dva nova romana "The Lives of Others" Nila Mikerdžija i "The Emperor Waltz" Pilipa Hešnera, ali i trilere Alana Fursta i priče Džejn Gardam.

Popularni Nik Hornbi sastavio je celu listu na kojoj su romani Nikolsona Bejkera "The Anthologist" i "Travelling Sprinkler" jer su, kako je rekao, divni, razigrani, bizarno informativni, nežni, neočekivani i duhoviti a tu je i Vil Hermesova "Love Goes to Buildings on Fire" o muzici u Njujorku 1973-1977.

Spisateljica Penelopi Lajvli (Mesečev tigar, Fotografija) izdvojila je "Road Ends" provokativnu priču o udaljenoj kanadskoj zajednici iz pera Meri Loson, "To the River" Olivije Laing i "Cold Earth" Sare Mos - brilijantno napetu mešavinu arheologije i konfliktnih ličnosti.

Nagradama ovenčana Hilari Mantel (Vučje leglo, Leševe na videlo) izdvojila je knjige "Kingmaker: Winter Pilgrims" Tobija Klementa koju je predstavila kao "Igru prestola - ali stvarnu", "How to Ruin a Queen" Džonatana Bekmana o aferi dijamantska ogrlica koja je, možda, utrla put Mariji Antoaneti ka giljotini i "How to Make a Human Being" Kristofera Potera, studiju o ljudskoj prirodi.

Filip Pulman (Njegova mračna tkanja) izdvojio je "Meadowland: The Private Life of an English Field" Džona Luisa Stempela, "The Emperor Waltz" Filipa Henšera i "Budenbrokove" Tomasa Mana.

Autorka krimića Rut Rendel izdvojila je "Apple Tree Yard" Luise Dotri, "Elizabeth is Mišing" Eme Hejli, "Never Mind" Edvarda Sent Obina, dok je Kolm Tojbin rekao da trenutno čita "Vivid Faces" Roja Fostera o pobuni u Irskoj 1916.

Izvir; tanjug