Šta je Tesla napisao čika Jovi Zmaju?

Povodom 158. godišnjice rođenja naučnika Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije predstaviće danas virtuelnu izložbu 30 knjiga o tom pronalazaču i njegovo originalno pismo pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

.

U holu ispred centralne čitaonice biće postavljen projektor sa novim portalom www.galerija.nb.rs na kome će biti postavljena izložba knjiga iz fonda Narodne biblioteke Srbije. U specijalnoj komori biće izloženo i pismo Nikole Tesle pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju i popis njegove lične biblioteke koji je proglašen za kulturno dobro. Dragocenost pisma je u tome što otkriva i manje poznate strane Tesline ličnosti, njegova književna interesovanja i prijateljstva koja su mu obeležila život.

Inače, povodom Teslinog rođendana, Srbija obeležava i Dan nauke u okviru kog će biti održane razne manifestacije u gradovima naše zemlje. Beogradski Centar za promociju nauke prirediće Dečiji naučni klub, izložbu "Teslina vizija interneta", naučnu tribinu "HAARP i druge zablude o nauci", kao i program "Teslin bioskop" koji čine filmovi o životu i delu Nikole Tesle.

Jugoslovenska kinoteka pridružiće se obeležavanju Dana nauke programom filmova o Tesli, dok će u Rekroratu Univerziteta u Beogradu biti održana tribina posvećena genijalnom naučniku. Manifestaciju "Tesla dan" organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i šest fakulteta. Program će biti održan u Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Užicu, Negotinu, Fruškoj gori i Sremskoj Kamenici.

U Kolarčevoj zadužbini profesor Elektrotehničkog fakulteta Milić Stojić održaće predavanje na temu "Nikola Tesla - život i delo", a u čast naučnika prigodne programe pripremio je i Muzej Nikole Tesle. Sindikat nauke Srbije tradicionalno, svake godine, Dan nauke obeležava polaganjem venca na spomenik Nikole Tesle ispred Elektrotehničkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Svetski dan nauke je datum koji je predlozen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. kako bi se skrenula pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine. U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put obelezen 2011. godine, a od iste godine pored tog datuma, koji Srbija obeležava kao članica Uneska, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

Izvor: beta