U trci s bikovima u Pamploni pet povređenih, dvoje teže

Pet osoba je povređeno, od kojih dvoje teže, među kojima i američki novinar i pisac Bil Hilman, trećeg dana trke sa bikovima na čuvenom festivalu San Fermin u Pamploni.

.

Bik težak 600 kilograma po imenu Brevito ubo je 32-godišnjeg Amerikanca iz Čikaga u levu butinu i 35-godišnjeg Španca u grudi, i njih dvojica se nalaze u bolnici u teškom stanju, preneo je AFP.

Lokalni zvaničnici naveli su samo incijale povređenog Amerikanca, B. H, ali španski mediji izveštavaju da je reč o Bilu Hilmanu, novinaru i piscu koji već 10-tu godinu učestvuje u trkama u Pamploni

Hilman je prošlog meseca objavio knjigu "Kako preživeti bikove Pamplone", zajedno sa DŽonom Hemingvejem, unukom Ernesta Hemingveja, čiji je roman "Sunce se ponovo rađa" (1926) učinio festival u Pamploni poznatim širom sveta.

Medicinski radnici podigli su crvene čaršave oko jednog od probodenih muškaraca kako bi zaštitili njegovu privatnost dok su mu ukazivali prvu pomoć, preneo je AFP.

Još tri osobe su prebačene u bolnicu sa modricama na glavi i nogama, koje su zadobili spotičući se jedni preko drugih dok su trčali ispred šest borbenih bikova na godišnjem festivalu San Fermin, rekli su bolnički zvaničnici.

Incident se dogodio kada je bik Brevito uleteo u arenu na kraju trke, gde je nasrnuo na uplašene trkače koji su bili odeveni u tradicionalno belu odeću sa crvenim maramama oko vrata.

U jednom trenutku bik je krenuo na čoveka koji je pao i utočište potražio iza jedne drvene ograde, dok je drugi trkač životinju pokušao da odvrati vukući je za rep.

Pre nego je odvučen, bik je proboo dvojicu muškaraca, koji su sa teškim povredama prebačeni u bolnicu.

Festival San Fermin, koji se svake godine održava u Pamploni od 6. do 14. jula, poznat je širom sveta po trkama sa bikovima.

Učesnici iz čitavog sveta tada trče uskom ulicom dugačkom 850 metara, od prostora u kom se drže bikovi pa sve do arene, dok ih bikovi jure.

Petnaest ljudi je nastradalo u trkama s bikovima otkako se počelo sa vođenjem evidencije 1911, a najnoviji incident dogodio se pre pet godina kada je jedan Španac proboden na smrt.

Izvor: tanjug