Tri rukometašice Konga nestale u Hrvatskoj

Tri reprezentativke Demokratske Republike Kongo na Svetskom juniorskom prvenstvu za rukometašice, koje su bile smeštene u Đurđevcu, pobegle su rano jutros iz hotela.

.

Iz izvora bliskih organizaciji Prvenstva saznaje se kako se sumnja da su rukometašice, stare 18, 19 i 20 godina, pobegle jer nisu želele da se vrate u svoju zemlju pogođenu građanskim ratom, pljačkama, ubistvima i silovanjima.

U jutarnjim satima odgovorna osoba organizacionog odbora Svetskog juniorskog prvenstva za rukometašice obavestila je koprivničko-križevačku Policijsku upravu da su tri rukometašice Demokratske Republike Kongo nestale iz hotela „Picok“ u Đurđevcu, gde su rukometašice smeštene. Napustile su hotel danas u ranim jutarnjim satima na za sada neutvrđen način, saznaje se u policiji, koja još traga za njima.

Iako policija to nije potvrdila, postoji sumnja da su već ranije osigurale prevoz iz Đurđevca. Izmakle su pratnji, koja se brine da sve budu na broju, i pretpostavlja se kako bi, ako su još u Hrvatskoj, od nadležnih mogle da zatraže azil.

Inače, danas je Kongo u Koprivnici igrao utakmicu protiv francuskih juniorki, a zbog nestanka svojih reprezentativki nisu dizali preveliku buku. Beg njihovih sportista sa sportskih takmičenja u stranim državama, posebno u Evropi, i nije nekakva novost i na to su, kazali su nezvanično, već naučeni.

O begu afričkih sportista dosta se pisalo i za vreme Olimpijade u Londonu, gde je nestalo njih 20-ak, a najviše iz Kameruna, Konga, Gvineje i Obale Slonovače. Svi oni su nestali u nadi da će dobiti azil.

Svetsko juniorsko prvenstvo za rukometašice održava se u Hrvatskoj od 28. juna do 13. jula.

Izvor: Jutarnji.hr