Info

Grčkoj prete isključenja struje

Grčke vlasti upozorile su danas da bi moglo da dođe do isključenja struje tokom letnje turističke sezone pošto su sindikati Javne korporacije za energetku (PPC) najavili delimične 48-časovne štrajkove povodom planova vlade da proda deo tog dominantnog priizvođača električne energije u zemlji.
03.07.2014. - 11:53h

Sindikalci smatraju da električna energija predstavlja vitalno dobro koje treba da ostane pod kontrolom države, prenosi AP.

Grčka vlada, predvođena konzervativcima, ne odustaje međutim od prodaje, koju zahtevaju međunarodni kreditori, preteći da će štrajkače vratiti na posao makar izdavanjem naredbe za njihovu radnu mobilizaciju.

Premijer Andonis Samaras ističe kako neće pokleknuti pred "fanatičnim populistima", koji žele da zaustave njegov program privatizacije.

U planu je prodaja privatnim investitorima oko 30 odsto kapaciteta PPC-a, kao i prodaja 17 odsto od sadašnjih 51 odsto državnog udela u ovoj korporaciji.

U grčkoj vladi tvrde da će dodatna privatizacija energetskog sektora, za koji je potrebno odobrenje parlamenta, unaprediti njegovu konkurentnost i imati za posledicu niže cene struje.

Grčki ministar za razvoj Nikos Dendias apelovao je na sindikate PPC-a da odustanu od svojih namera jer će to štetiti privredi, a naročito turizmu, od koga se očekuje da najviše doprinese prevazilaženju drastične šestogodišnje recesije, koja je dovela do rekordnog nivoa nezaposlenosti od 28 odsto.

Opozicione stranke se stale na stranu sindikata, a radikalno levo usmerena koalicija Siriza je danas zatražila referendum oko nameravane prodaje dela PPC-a.

Očekuje se da će grčki parlament, koji ima 300 poslanika, o ovom pitanju glasati naredne nedelje. Koalicija premijera Samarasa, inače, ima "mršavu" skupštinsku većinu od svega dva poslanika.

Izvor: Tanjug