Jedno ostrvo planira evakuaciju na Fidži, pre nego što ih potopi Pacifik!

Stanovnici jednog ostrva prinuđeni su, zbog narastanja nivoa voda u svetu, da razmišljaju o vrlo neobičnoj selidbi…

.

Ovo je, verovatno, najčudniji poslovni aranžman ikada napravljen. Naime, Crkva Engleske je prodala deo zemlje prekriven šumom na ostrvu na Fidžiju koje se zove Vanau Levu, za 8.8 miliona dolara. Ovo parče zemlje kupila je vlada pacifičkog ostrva Kiribati.

Za sada će ova parcela biti korišćena za poljoprivredu i uzgajanje ribe, ali joj je stvarna namena sasvim drugačija. Naime, 103.000 stanovnika Kiribatija preseliće se na ovo ostrvo ukoliko budu morali da napuste ono na kom se sada nalaze.

“Nadamo se da do toga neće doći, ali ako bude neophodno preselićemo sve ljude na to malo parče zemlje”, rekao je predsednik Anote Tong.

Odgovor na pitanje zašto Tong planira masovno iseljavanje stanovništva na ostrvce 2.000 kilometara udaljeno je vrlo neočekivan.

Nivo mora oko ostrva Kiribati podiže se za 1.2cm godišnje, što je četiri puta brže nego globalni prosek. Neki stručnjaci smatraju da će do 2100. godine cela teritorija nestati pod talasima, a neki stanovnici očekuju da će njihove kuće biti potopljene već kroz 20-30 godina.