Berlin-omiljena turistička destinacija

Glavni grad Nemačke, Berlin, jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija u Evropi, a to dokazuju i podaci ovdašnje turističke organizacije.

.

Nemačka prestonica, koja broji nešto preko 3,5 miliona stanovnika, prošle godine je zabeležila rekordan broj gostiju iz čitavog sveta kada je, prema zvaničnim podacima, Berlin posetilo 11,3 miliona gostiju, koji su ostvarili čak 27 miliona noćenja.

Najveći broj stranih turista došao je iz Velike Britanije.

Deseti put zaredom Berlin je zabeležio rekordan broj turista, sa rastom od 4,4 odsto u odnosu na 2012.godinu.

U marketinškoj organizaciji grada "Visit Berlin" kažu da se broj noćenja poslednjih godina udvostručio, i konstatuju da Berlin kao magnet privlači ljude iz čitavog sveta, te da se etablirao u Evropi kao jedna od najvažnijih turističkih destinacija, pored Londona i Pariza.

Od ukupnog broja turista koji su prošle godine posetili Berlin, 57,1 odsto je došlo iz Nemačke a 43 procenta iz inostranstva, pri čemu najviše iz Velke Britanije, a zatim iz SAD, Holandije i Italije.

U prva četiri meseca ove godine Berlin je nastavio da beleži rast broja turista, i to za 3,2 odsto na više od 3,3 miliona posetilaca iz inostranstva.

Turizam je za ovaj grad veoma unosna privredna grana koja je, na primer, 2011. godine imala oko 10,3 milijardi evra bruto-obrta.

Berlin je najveći grad u Nemačkoj, i drugi po najveći grad u EU, posle Londona.

Od 1949. do 1990. bio je podeljen na Istočni i Zapadni Berlin, a ostaci tih podela vidljivi su i danas naročito u arhitekturi zdanja na istoku i zapadu grada, koja oslikavaju razlike i načinu života stanovnika podeljenog grada u vremenu posle Drugog svetskog rata.

Pred kraj Drugog svetskog rata Berlin je bio uništen 70 odsto, zbog čega je malo zdanja koja su mogla biti očuvana.

Grad se nalazi na rekama Špreji i Hafel. Oko 720. godine dva slovenska plemena naselila su berlinski region. Heveleri su se naselili kraj reke Hafel, a glavna naseobina im je bila Brenabor, kasnije nazvana Brandeburg. Bliže reci Špreji, u današnjoj gradskoj varoši Kepenik, naselili su se Šprevani.

Heveleri su osnovali drugo naselje pored reke Havel oko 750. godine. Ono je tada bilo najbliže današnjem Berlinu, i zvalo se Špandov (današnji Špandau). Špandau i Kepenik, zaštićeni zidinama, bila su glavna naselja sve do 11. veka.

Berlin je jedan od najmlađih evropskih gradova, osnovan u 12. veku. Pretpostavlja se da ime Berlin dolazi od polapske reči za močvaru. Grad se sastojao od dva naselja, Berlina i Kelna, na obe strane reke Špreje.

Berlinski zid, koji je posle Drugog svetskog rata delio grad na dva dela, probijen je 9. novembra 1989, a prilikom ujedinjenja dve Nemačke, oktobra 1990, zid je skoro potpuno uništen. Ostali su samo mali delovi, kao podsetnik na prošlost i kao turistička atrakcija.

Nakon ujedinjenja dve Nemačke, Bundestag je juna 1991. doneo odluku da Berlin proglasi glavnim gradom zemlje, umesto dotadašnjeg Bona, te se administracija preselila u ovaj grad.

Simbol Berlina je Brandenburška kapija, a druge građevine poznate širom sveta su Rajhstag, Televizijski toranj i Kolona Pobede. Turističku atrakciju predstavlja i takozvano Muzejsko ostrvo, u kojem su smešteni Stari muzej, Pergamonski muzej i Stara nacionalna galerija.

Od početka Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu, na više lokacija u Berlinui postavljena su velika platna ispred kojih je organizovano javno gledanje utakmica, pre svega nemačke reprezentacije, a mnoge ulice su u znak podrške nemačkoj selekciji ukrašena nemačkim zastavama i zatvaraju se za saobraćaj.