Jelisaveta Karađorđević se uselila u "Vilu Crnogorka"

Kneginja Jelisaveta Karađorđević danas se posle više decenija uselila u "Vilu Crnogorka" u Užičkoj 1 u Beogradu, koja joj je odlukom Agencije za restituciju vraćena, pošto je 1947. godine konfiskovana od njene majke, knjeginje Olge.

.

Primopredaji vile i princezinom useljenju prisustvovali su princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, princ Mihajlo... saopšteno je iz dvorske kancelarije.

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je čestitke i najlepše želje kneginji Jelisaveti povodom useljenja u Vilu "Crnogorka", a čestitkama su se pridružili i princeza Katarina, kao i prinčevi Petar, Filip i Aleksandar.

Princ Aleksandar je istakao da je vrlo srećan i ponosan što je njegova rođaka Kneginja Jelisaveta nakon više decenija nepravde i velikih patnji za celu porodicu Karađorđević, dočekala dan kada joj je i zvanično vraćen bar deo onoga što joj pripada.

Nada se da će i druga konfiskovana imovina biti vraćena u što kraćem roku i mnogobrojnim drugim porodicama koje su doživele veliku nepravdu, navodi se u saopštenju.

Objekat je vraćen pravosnažnim i izvršnim rešenjem Agencije za restituciju, nakon što prijateljskog dogovora sa predstavnicima Uprave za imovinu Republike Crne Gore o preuzimanju i predaji u posed i vlasničku državinu princezi Jelisaveti Karađorđević, saopštila je juče advokatska kancelarija Subotić-Homen, koja zastupa Karađorđević.

Imanje je bilo vlasništvo kneginje Olge Karađorđević, koja je po Zakonu o rehabilitaciji rehabilitovana.

"Vila Crnogorka" u kojoj su bile smeštene crnogorska ambasada i rezidencija, odlukom Agencije za restituciju vraćena njenim naslednicima princezi Jelisaveti i knezu Aleksandru Karađorđeviću.

Izvor: tanjug