Muškarci piju, a žene su na sedativima

Dramatični podaci najnovijeg istraživanja o korišćenju psihoaktivnih supstanci u Srbiji. Čak 72 odsto odraslih prošle godine poseglo za čašicom. Popušimo najviše cigareta po stanovniku u Evropi

.

Podaci najnovijeg istraživanja o stilovima života Instituta za javno zdravlje „Batut“ pokazuju da je našem narodu veoma bliska pokoja čašica, naročito pivo, i uz njega, naravno, cigareta, ali da se droge i ostalih narkotika grozimo, i to smatramo izuzetno štetnim ponašanjem.

Dok su muškarci skloni čašici, žene češće posežu za sedativima. Svakodnevno je na tabletama za smirenje 4,4 odsto populacije, od toga 2,2 procenta muškaraca i 6,6 odsto žena. Na to ih tera ista muka, samo je razlika što je pijenje kod žena manje društveno prihvatljivo.

Dok je sa jedne strane intenzivna upotreba alkohola i duvana društveno veoma prihvatljiva i manje štetna, upotreba ilegalnih droga, čak i povremeno, nailazi na visok stepen osuđivanja. Zbog toga je i upotreba droga u Srbiji pet puta niža nego u zemljama Evropske unije (1,7 odsto populacije koristilo je drogu u poslednjih godinu dana).

Svi ovi podaci nisu samo puke brojke, već ogledalo društva u kojem je kriza, što ekonomska, što psihička, uzela maha.

Izvor: Novosti.rs