Evo kako da se zaposlite u Srbiji

U ovoj godini očekuje se da će u Srbiji biti stvoreno oko 70.000, a ugašeno 74.000 radnih mesta, pokazala je Anketa poslodavaca 2014, to praktično znači da će doći do blage negativne stope kreiranja poslova od -0,4 odsto.

.

Zanimanja koja imaju najveće očekivane stope zapošljavanja u 2014. godini su šivači tekstila, trgovci u maloprodaji, kuriri, dostavljači, bagažisti, inženjeri elektrotehnike, kao i zavarivači i rezači plamenom, dok bi u 2015. godini to mogli da budu trgovci u maloprodaji, šivači tekstila, jednostavna zanimanja, radnici za obezbeđenje imovine, trgovačka i srodna zanimanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Nadbantić rekao je da anketa ima za cilj da sažme i predstavi sve potrebe poslodavaca i da bi mogla da bude od velike koristi u izradi lokalnih akcionih planova, kao i za razvoj budućih projekata.

Zoran Matović iz NSZ rekao je da anketom nisu bili obuhvaćeni državni organi poput zdravstva, prosvete, uslužnih delatnosti, a da je istraživanjem bilo obuhvaćeno 7. 300 kompanija, a da je anketiranju pristupilo 5. 687 njih, odnosno 77, 8 odsto.

To preciznije znači da stopa kreiranja poslova iznosi 7, 7 odsto, a gašenja 8, 1 odsto, što daje blago negativnu neto stopu kreiranja poslova od -0, 4 odsto u ovoj godini.

Prognozirana stopa za 2015. godinu kada je u pitanju kreiranje poslova je pozitivna i očekuje da će iznositi 2, 6 odsto. Rast zapošljavanja u ovoj godini očekuje se u sektoru trgovine 4, 7 odsto, transporta 0, 9 odsto, i drugih uslužnih delatnosti 0, 3 odsto. Pad je predviđen u poljoprivredi, rudarstvu, proizvođačkim delatnostima, građevini i finansijskim uslugama. Rast zaposlenosti u 2015. godini predviđa se u svim makrosektorima osim u rudarstvu gde je procenjena stopa rasta -0, 1 odsto.

Rast zapošljavanja u ovoj godini očekuje se u regionu Beograda 0, 7 odsto i Vojvodine jedan odsto. Skoro neutralna stopa rasta od 0, 1 očekuje se u Južnoj i Istočnoj Srbiji, dok se negativna stopa rasta očekuje u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 1, 5 odsto. U 2015. godini očekuje se natprosečna stopa rasta u regionu Vojvodine i to oko 3, 3 odsto.

Kada je reč o kreiranju i gašenjnu poslova po veličini preduzeća pozitivnu neto stopu kreiranja očekuju mala preduzeća 5, 4 odsto i srednja preduzeća jedan odsto. Negativna neto stopa kreiranja poslova očekuje se samo kod velikih preduzeća i to u iznosu -3, 4 odsto.

Kada je reč o narednoj godini, očekuje se da će bruto stopa kreiranja poslova iznositi 5, 3 odsto, dok bi bruto stopa gašsenja poslova iznosila 2, 7 odsto, što bi dovelo do pozitivne neto stope kreiranja poslova od 2, 6 odsto.

U 2014. godini očekuje se velika potražnja za zanimanjima poput šivača tekstila, ove godine očekuje se da će biti kreirano 3. 597 radnih mesta, a ugašeno 822 u toj oblasti. Naredne godine očekuje se da će biti kreirano 2. 132 radna mesta šivača tekstila, a ugašeno 680 njih.