Oluja opustošila sela

Selo Šopići kod Lazarevca pogodio tornado koji je skidao krovove, ozbiljno oštetio crkvu i prevrtao vozila, čak i jednu cisternu. Slično prošlo i selo Roanda.

.

Jako nevreme sa s pljuskom i snažnim vetrom pogodilo je u sredu više gradova, Lazarevac, Topolu, Aranđelovac, Šabac, Bogatić, Koceljeva i Beograd...

Šopiće je danas obišao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je tom prilikom rekao da grad Beograd zajedno sa predstavnicima mesnih zajednica radi na sanaciji štete od sinoćnjeg nevremena, a da će potrebne količine crepa i najlona biti besplatno podeljene građanima. Selo Šopić (Tanjug) Selo Šopić (Tanjug)

Od posledica nevremena bilo je povređeno 26 osoba. Na području Lazarevca najteže je pogođeno pet mesnih zajednica, a ukupno je oštećeno više od 1.000 kuća.

Meštani pričaju da je jak vetar bukvalno nosio sve pred sobom i da su za samo desetak minuta ostali bez crepa na krovovima. Tokom obilaska Mesne zajednice Šopići u gotovo svakoj kući meštani popravljaju krovove, seku se polomljene grane drveća, čisti šut kako bi se život što pre normalizovao.

Od siline udara vetra delovi dalekovoda za struju su iskrivljeni, neki od stubova bukvalno polomljeni, a lokalna crkva oštećena. Selo Šopić (Tanjug) Selo Šopić (Tanjug)

Slično je prošlo i selo Roanda, koje se nalazi 19 kilomatara jugositočno od Svilajnca, u kom su vetar nalik tornadu i olujno nevreme pričinili ogromnu štetu, a nije pošteđeno ni mesno groblje.

U selu nema struje, ne rade telefoni i u njega su upućene komunalne i druge službe, koje pokušavaju da što pre raščiste puteve, priključe struju i telefon i koliko toliko normalizuju stanje. Tanjug Tanjug

"Priroda je ove godine nemilosrdna prema opštini Svilajnac. Gotovo svaka kuća u Roandi je pretrpela štetu. Činimo sve da osnovne funkcije u selu što pre stavimo u normalu", rekao je predsednik opštine Predrag Milanović i dodao da je u selu Opštinska komisija za procenu šeta od elementarne nepogode.

Sreća je što nema ni povređenih ni nastradalih, istakao je Milanović. Tanjug Tanjug

Nevreme i olujni vetar, a seljaci tvrde da ne pamte da je ikada bilo tako snažno, za samo tri minute oduvao je krovove sa većine kuća, obarao i lomio stabla drveća, čupao bandere, nosio metalne ograde i konstrukcije... Velike štete su i na Mesnoj kancelariji, školi, a vetar nije poštedeo ni mesno gorblje.

Nevreme se dogodilo sinoć oko 19 sati.

Lazarevac bez struje zbog nevremena

Snabdevanje Lazarevca električnom energijom je ugroženo jer je snazno olujno nevreme sinoć srušilo deset dalekovodnih stubova Elektromreže Srbije (EMS) na 110 kilovoltnim trasama, saopstilo je danas to preduzece.

Ekipe EMS-a su sve vreme na terenu i čine maksimum da se napajanje elektricnom energijom što pre normalizuje i uprkos ozbiljnosti havarije i velikog broja oborenih stubova, potpuna normalizacija snabdevanja Lazarevca strujom može se ocekivati u toku sutrašnjeg dana.

Tokom noci, struju su u Lazarevcu imali samo prioritetni potrošaci i centralni delovi grada.

Zbog snažnih udara vetra pala su dva stuba na dalekovodu Lazarevac – Slovac, tri stuba na dalekovodu Lazarevac – Kolubara, po jedan stub na trasama Arandelovac – Kolubara i Arandelovac – Mladenovac, kao i tri stuba na dalekovodu Smederevska Palanka – Smederevo.

Ekipe EMS-a tokom cele noći su intenzivno pregledale i ostale dalekovodne pravce.

Da bi se snabdevanje elektricnom energijom što pre normalizovalo, ekipe EMS-a koristiće i nedavno nabavljene montažne dalekovodne stubove za havarijske situacije, čijom primenom se u kritičnim situacijama poput ove značajno smanjuje period u kojem su gradjani bez struje.

I Priboj pogodilo nevreme

Nezapamćeno nevreme pogodilo je noćas opštinu Priboj, vetar i kiša koji su se smenjivali obarali su stabla po gradu, a voda je preplavila ulice za kratko vreme.

Član štaba za vanredne situacije Boris Mrdović rekao je jutros Tanjugu da šteta još uvek nije utvrđena.

"Vetar je oštetio poljoprivredne kulture, krovove nekoliko objekata u gradu, a saobraćaj jutros otežavaju stabla koja su pala na ulice", kazao je Mrdović.

Jedno drvo je palo na dalekovod u pribojskom delu Banjski Čamac, zbog čega je došlo do havarije i meštani su ostali bez struje.

U dežurnoj službi Elektrodistribucije kažu da je u pitanju veliki kvar, pa nisu mogli da preciziraju kada će biti obezbedjeno napajanje.

Struje nema ni na predajniku Bić, pa u gradu nema ni TV signala.

Vetar napravio haos u Novoj Varoši

Zamenik predsednika opštine Nova Varoš Ivan Mladenović izjavio je jutros da je ovo područje pogodilo jako nevreme praćeno gradom koje je nanelo velike štete objektima, usevima i putevima.

"Jak vetar praćen kišom i gradom, oštetio je prošle noći kuće, polomio šumu, napravio haos u selima naše opštine - Draglica, Jasenovo, Bela Reka. Ta sela su ostala i bez struje", kazao je Mladenović Tanjugu.

Prema njegovim rečima oluja je porušila neke stubove, a na pojedinim mestima drveće je palo preko dalekovoda.

"Organizovali smo se i sada zajedno sa meštanima krčimo puteve kako bismo prišli najudaljenijim domaćinstvima da im pomognemo da stave crep koji je pao sa objekata, ili ih makar celofanom prekriju", kazao je Mladenović.

Nevremene je, kako kaže, nanelo velike štete i poljoprivrednim kulturama, ali je prioritet da se srede kuće meštanima ovih sela, medjutim, posao im otežava kiša koja i dalje pada.