Medvedev: U Ukrajini kao u bivšoj Jugoslaviji

Svi lideri Ukrajine - sadašnji i bivši - snose najveću odgovornost za nemile događaje u toj zemlji, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev koje je ta zbivanja uporedio sa raspadom istočnog bloka i potonjim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji.

.

"Ja ne govorim sada o konkretnim ljudima, već se to odnosi na sve lidere ukrajinske države. Kako bivše tako i sadašnje koji su odgovorni za ono što se dešava. I veliki deo odgovornosti je na onima koji su podsticali napetosti u Kijevu i doprineli državnom udaru s početka ove godine", rekao je Medvedev na sastanku sa predstavnicima vladajuće Jedinstvene Rusije.

Medvedev je primetio da je zbacivanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča bilo nelegalno, uz sva dramatična dešavanja koja su ga pratila, a da su "stvari mogle da budu drugačije i da ispadnu dobro", prenosi Itar Tas s.
"U svakom slučaju, normalni predsednički i parlamentarni izbori su mogli da budu održani. Sve je bilo nametnuto, zapravo, nametnuto zapravo upotrebom vrlo specifične tehnologije", primetio je Medvedev.

Ruski premijer tvrdi da Rusija želi da vidi svog suseda kao sređenu državu i koje se vraća na ustavni put.
"Bez obzira šta oni kažu ili pišu, bez obzira šta kaže propaganda, oni su veoma blizu nas - delimo zajedničku istoriju i dalje delimo zajedničku ekonomiju, uprkos življenju u različitim zemljama. Reći ću još više - imamo zajedničku sudbinu u velikoj meri", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je naveo da zvanična Moskva očekuje od Kijeva da ima sluha za svoje protivnike, pošto se samo na taj način može obezbediti povratak mira.
"Razvoj situacije u Ukrajini je bio takav da se pre izvesnog vremena nije mogao zamisliti ni u najgoroj noćnoj mori", naveo je Medvedev i podsetio prisutne da je Evropa već bila svedok slične situacije nakon raspada Varšavskog pakta i izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji.

"U toj najstrašnijoj tragediji zemlja je razbijena, a odvojene republike su se našle u oružanim sukobima jedne protiv drugih" podsetio je Medvedev.