Poskupljuje osiguranje automobila

Vlasnici vozila od 1. jula plaćaće skuplje obavezno osiguranje prilikom registracije, pišu Novosti.

.

Ovo poskupljenje, kako navodi list, za pojedine kategorije putničkih vozila je više i od 60 odsto.

Tako će vlasnik "punta", na primer, umesto dosadašnjih 6.404 dinara, od sledećeg meseca plaćati ovo osiguranje 10.183 dinara, što je čak 59 odsto više. Taj iznos predstavlja osnovnu premiju za vozila snage motora od 33 do 44 kilovata.

Poskupljenja neće biti pošteđeni ni vlasnici automobila veće snage. Tako vlasnik automobila snage motora 59 kilovata će, umesto dosadašnjih oko 8.000 dinara, obavezno osiguranje plaćati 13.045 dinara, što je poskupljenje od 62 odsto. U pretposlednjoj grupi, snage motora do 110 kilovata, nalaze se vozila, poput, "opel astre karavan 1.9", za koju je vlasnica lane platila premiju osiguranja od 13.174 dinara. Sledećeg meseca, prilikom nove registracije, za obavezno osiguranje moraće da izdvoji čak 17.821 dinar, odnosno 35 odsto više. Najveći iznos premije, od 21.161, plaćaće vlasnici vozila sa snagom motora iznad 110 kilovata.

Iako Udruženje osiguravača Srbije godinama ukazuje da je neophodno podići minimalni prag za obavezno osiguranje u saobraćaju, Narodna banka Srbije je 1. aprila ove godine dala svoju saglasnost na poskupljenje. Osiguravači kažu da nikakvog odlaganja više definitno neće biti. Nova tarifa na snagu stupa po isteku roka od 90 dana od momenta davanja saglasnosti NBS, što je 1. jul.

Obavezno osiguranje je prošli put poskupelo u avgustu 2008. za 10 odsto, i osiguravači su, u više navrata, tražili od NBS da odobri podizanje minimalnog praga za osiguranje. Zašto je do toga došlo tek sada, možda ima veze i sa činjenicom da bi od oktobra trebalo da počnu da se primenjuju odredbe zakona kojim se predviđa rast osiguranih suma.

Za povrede ljudi i smrt osigurana suma raste na milion evra, bez obzira na broj oštećenih u nesreći, a za štetu na stvarima na 200.000 evra.

Reč je o povećanju od gotovo deset puta, jer još važe sume od 200.000 dolara za autobuse i teretna vozila, i 100.000 dolara za ostala motorna vozila. Ove više sume trebalo je da zažive još u oktobru 2012. godine, ali ih je Skupština Srbije kroz izmene zakona, odložila za jesen 2014. Da bi uvećane štete imale odakle da se isplate, kažu u osiguravajućim kućama, neophodno je i da poskupi osiguranje.