Osmaci polagali kombinovani test

Trećeg, završnog dana male mature osmaci u Srbiji polagali su novouvedeni, kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta - fizike, hemije, biologije, istorije, geografije.

.

Ispit je počeo u deset sati i trajao je dva sata. Na na probnom testu održanom u maju, pokazalo se da je deci bio najteži upravo ovaj test i to pitanja iz fizike i hemije.

Pitanja iz srpskog i matematike, koja su osmaci rešavali prethodna dva dana, nose po 16 bodova a kombinovani test osam. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.

Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

Verbić: Možda uvesti prag znanja na završnom ispitu

Ministar proveste Srđan Verbić najavio je danas mogućnost uvođenja praga znanja na završnom ispitu i istakao da ga ne iznenađuje podatak o pojavi lažnih testova, jer, kako je naveo, u takvom društvu živimo.
"Možda bi trebalo uvesti prag znanja za neke popularnije škole, ali o tom potom", rekao je Verbić tokom posete Školi za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović", gde je 13 đaka izašlo na kombinovani test.

On je objasnio da sada na testu niko ne može da padne, ali da je bitno da oni koji više znaju imaju više i poena, jer je tada test objektivan.

U Ministarstvu su zadovoljni kako se sprovodi završni ispit i očekuju da što pre krene upis.

Komentarišući izveštaje pojedinih medija u kojima se prenose izjave o "provaljivanju" testova, ministar prosvete je naveo da su u pitanju lažni testovi.
"U takvom društvu živimo, mene prosto ne iznenađuje da je neko napravio lažne testove i pokušao da ih proda", rekao je Verbić i naveo da mu nije žao roditelja koji su dali pare za testove, ali mu je žao jedino dece koja su dobila lažnu nadu ili stekla utisak da tako mogu da prođu ispit.

Pojedini mediji preneli su da su se dan uoči prvog dela male mature na Banjici pojavili testovi koji su prodavani za 1.000 dinara.

Prve glasine, kako su preneli pojedini mediji, mogle su se čuti od učenika Osnovne škole „Drinka Pavlović". Mediji su preneli izjavu učenika koji je rekao da je načuo od drugarice iz škole da su sva tri testa mogla da se kupe po ceni od 1.000 dinara po komadu.
"Ali to sam samo čuo. Nisam imao priliku da se sam uverim, niti sam video testove", objasnio svršeni đak osmog razreda.

Na pitanje novinara koji su posetili Školu "Veljko Ramadanović" da su se mogle čuti priče da je bilo prepisivanja, pomoćnik ministra Ljubiša Antonijević je istakao da nije bilo ozbiljnijih pritužbi.
"Na ispitu je pojačano prisustvo dežurnih nastavnika. Moguće je da neko prepiše, ali mi nismo imali ozbiljnijih pritužbi. Svi izveštaji koji su do danas stigli ne ukazuju na bilo kakve nepravilnosti ili neregularnosti", rekao je Antonijević i naveo da će takvi detalji, ako je bilo prepisivanja, biti poznati nakon izveštaja supervizora.

U Školi "Veljko Ramadanović" test radi trinaestoro dece, a direktorka Rada Laban objasnila je da polažu po redovnom nastavnom planu i programu kao i u redovnim školama ali je razlika u prilagođavanju testova.

Slepa deca polažu na Brajevom pismu a deca koja su slabovida na uvećanom crnom tisku. Takođe, deca koja ne rade na ovaj način, imaju svoje čitače i pisače i ona rade test dva sata.

Test na Brajevom pismu radi se četiri sata, jer je potrebno više vremena za čitanje i zapisivanje odgovora, rekla je ona i navela da je test tako urađen da je sve rečima objašnjeno ili je maksimalno uvećano.

Po prilagođenom programu polaže petoro učenika, rekla je Laban i navela da će jedna njihova učenica upisati Filološku gimnaziju a druga, koja je iz Kikinde, tamošnju gimnaziju.

Ostali učenici ostaju u školi, koja može da ih osposobi za rad.

Imaju jednogodišnje osposobljavanje i dvogodišnje zanimanje za pakera. U četvrtom stepenu postoji profil tehničar PTT saobraćaja, birotehničar i u petom stepenu poslovni sekretar.

U skoli imaju internat, za učenike van Beogradu. Koriste i dva školska autobusa koja dovoze učenike i vraćaju ih kući.

Završnog dana mature, đaci rade kombinovani test, a preliminarni rezultati očekuju se 20. juna.