Od početka godine na putevima stradale 54 mlade osobe

Od početka godine na putevima u Srbiji su stradale 54 mlade osobe, starosti između 15 i 30 godina, upozorila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja apelujući na sve mlade, a posebno vozače, da poštuju saobraćajne propise.

.

Od navedenog broja stradalih 33 su poginuli kao vozači, a 19 kao putnici u vozilu, navode iz Agencije i dodaju da je u istom periodu, čak 2.707 mladih povređeno u saobraćajnim nezgodama.

Samo u prethodne dve godine, na putevima u Srbiji poginulo je 292 mladih ljudi, starosti između 15 i 30 godina, a čak 11.558 mladih je doživelo povrede u saobraćajnim nezgodama.

Kako se navodi u saopštenju, saobraćajne nezgode su vodeći uzrok stradanja mladih od 15 do 30 godina, a kombinacija tri ključna faktora utiče na povećanje rizika od njihovog stradanja u saobraćaju širom sveta - godine, neiskustvo i pol.

Pored tih, tu su i ostali faktori koji utiču i na sve ostale starosne grupe - neizgrađena svest o potrebi poštovanja propisa, nedovoljna prinuda, dotrajala i neispravna vozila i nedostaci na putevima.
"Svedoci smo tragičnih događaja koji su odneli živote mladih u Novom Pazaru, Kraljevu, Čačku, Šapcu i Novom Sadu. Najčešći razlozi za gubitak života tih mladih ljudi bili su prekoračenje brzine, nepoštovanje prvenstva prolaza i vožnja u alkoholisanom stanju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je većina poginula ili povređena kao vozači, ili kao putnici u vozilu, a nemali broj je stradao i kao pešaci.

Kako se napominje u saopštenju, poštovanje saobraćajnih propisa je preduslov za bezbedno učešće u saobraćaju i izbegavanje rizičnih situacija koje često dovode do tragičnih posledica.

Dodaje se i da se u narednom periodu očekuje pojačan intenzitet saobraćaja, kao i da češći periodi sa visokim temperaturama, zahtevaju od svih učesnika u saobraćaju povećanu opreznost i češće odmore ako su u pitanju duža putovanja.

Pri tome je izuzetno značajno da se poštuju propisi o brzini kretanja i da se brzina prilagodi uslovima puta, stanju vozila i vozača, da se izbegavaju rizična preticanja i da se ne upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

Važno je takođe da roditelji vaspitavaju decu tako da bezbedno učestvuju u saobraćaju, a najvažnije je da daju deci ispravne primere ponašanja, da bi kasnije, kroz školovanje i obuku za vozače, zaokružili znanja i veštine, ali i stekli ispravne stavove o bezbednom ponašanju u saobraćaju.