Priče o Prvom svetskom ratu

Emisija Exploziv na Prvoj televiziji svake srede tokom meseca juna emitovaće priče o Prvom svetskom ratu. Na stogodišnjicu Velikog rata i velikog stradanja koje je doneo, ekipa Exploziva bila je u Austriji, Češkoj, Bosni i širom Srbije i donosi vam ekskluzivne intervjue sa unukom i praunukom nadvojvode Franca Ferdinanda, ali i potomcima Gavrila Prinicpa.

.

Saznajte o sudbinama srpskih zarobljenika i zaboravljenom groblju koje ostalo iza najvećeg logora u tadašnjoj Austorugarskoj. Ne propustite priču o hrabroj Milunki Savić - ženi ratniku, koja je svojim herojstvom zadužila Srbiju i svedočenje njenih unuka o tužnoj činjenici da se javnost retko sećala Milunke dok je bila živa.

Pred kamera Exploziva vojvoda Georg Honberg, unuk Franca Ferdinanda, govori o tome kako pamti svog dedu, ali i o Sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu. Komentarišući poređenja Principa sa Bin Ladenom, vojvoda Honberg kaže: "To su gluposti! To je bio gest mladog čoveka koji nije razumeo šta je uradio.". Princeza Anita Honberg poručila je da porodica neće povodom stogodišnjice posetiti Sarajevo jer su zabrinuti da bi to moglo biti pogrešno protumačeno. Šta o tome kaže porodica Gavrila Principa i da li su potomci glavnih aktera Sarajvskog atentata posle sto godina i dalje nepomirljivo suprotstavljeni, saznajte večeras u 18:25 na Prvoj televiziji.