Naša politika - da budemo uz Berlin

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je počastvovan pozivom kancelarke Angele Merkel da poseti Nemačku i poručio da Srbija želi da bude pouzdan saveznik Nemačke.

.

Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se "odgovorno ozbiljno" i ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik Nemačkoj, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije uoči njegove posete Nemačkoj 11. juna.

"Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To je ste poltiika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je premijer, dodavši da bi svako želeo da bude prijatlej i saveznik Nemačke.

Ušli smo u proces iza koga nema povratka

Premijer je izjavio da je Srbija ušla u proces reformi iza kojeg nema povratka nazad i da kašnjenja u tom procesu mogu biti 10 do 15 dana ali da neće biti suštinskih kašnjenja.

Vucić je rekao da smo mnogo vremena izgubili u prethodnom periodu zarad političkih poena i igara i ponovio da će Srbija do 2018, ispuniti sve uslove za ulazak mu EU a da je onda na Nemačkoj i drugim zemljama EU da odluče da li ćemo i kad biti članica Unije.

On je naveo da očekuje da će razgovori biti otvoreni i da je ono na šta Srbija može da se osloni to da su rad i dela ono šta ćemo ostaviti za sobom i da će upravo to govoriti koliko smo pouzdani.

Vučih je kazao i da će se Merkelovoj zahvaliti na pomoći koju je Nemačka do sada uputila za pomoć ugroženima u poplaviama, da očekuje da će stići još pomoći i da je o tome već razgovarao sa nemačkom kancelarkom ali i da će zamoliti da nam pomogne u razvojnim planovima za opštine nastradale u katastrofalnim poplavama.

Moramo da pojačamo privrednu aktivnost u tim opštinama i tu nam treba pomoć, dodao je premijer.
"Ima jedna stvar kojom mi možemo Nemačkoj da pomognemo a to je garancija za stabilnost na zapadnom Balkanu", istakao je Vučić i dodao da će se Srbija ponašati odgovorno kao i do sada.

Posle Merkelove Barozo, srpsko-nemački biznis forum...

Premijer Vučić najavio je da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Jun i početak jula biće meseci spoljnopolitičkih aktivnosti kakvih nije bilo u toku poslednje decenije. Za nas je naravno najvažniji susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić.

Premijer je kao jedan od najvažnijih događaja u narednom periodu označio srpsko-nemački biznis forum 30. juna koji će otvoriti sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank Valterom Štajnmajerom.

On je, takođe, najavio da će 3. jula boraviti u Parizu gde će se sastati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, da će u Rumuniji boraviti u dvodnevnoj poseti tokom koje će razgovarati sa rumunskim premijerom, kao i sa premijerima Gruzije, Moldavije, Češke i Slovačke koji će se tamo naći.

Očekuju ga takođe i susreti sa premijerima iz zemalja regiona - slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Očekuje se i održavanje zajedničkih sednica vlada sa tim zemljama.

"Sutra će u Beogradu boraviti šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a posle njega i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. I sa njima ću takođe razgovarati", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je još rekao da će u narednom periodu biti otvoreno još nekoliko fabrika - stranih investicija.

O Južnom toku - Za sada sve teče kao što je planirano

Vučić je rekao, nakon izjave potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da će Srbija morati da odloži početak izgradnje Južnog toka u Srbiji posle odluke Bugarske o suspenziji, da za Srbiju teče sve kao što je i planirano a da će eventualno drugačiju odluku doneti samo Vlada Srbije.

"Takvu odluku donosi Vlada a Vlada nije zasedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promena Vlada će doneti odluku i bićete o tome obavešteni", rekao je Vučić.

On je, međutim, dodao da bi voleo da postoji više strpljenja u donošenju odluka kao što je ova.

Zakon o radu sledeće nedelje u skupštini

Premijer je najavio je da će Zakon o radu već sledeće nedelje ući u skupštinsku proceduru.

"Nema čekanja niti stajanja niti će se išta odlagati", poručio je Vučić.

Junake ne zaboravljamo, narednih 100 godina mira

Premijer Vučić rekao je povodom obeležavanja 100-godišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata da Srbija nema pravo da zaboravi svoje junake i velika dela iz prošlosti, ali da se nada da će narednih sto godina biti godine mira.

On je najavio da će sutra razgovarati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a da će o obeležavanju te godišnjice u petak biti održan sastanak na kojem će pored njega i Dodika biti i režiser Emir Kusturica, i ministri kulture i spoljnih poslova - Ivan Tasovac i Ivica Dačić.

"Srbija se ne stidi svoje prošlosti, već se ponosi", poručio je Vučić, napomenuvši da je Srbija u svetu poznata ne samo po Novaku Đokoviću, već i da je svojevrsni šampion u broju ratova.

"Nadam se da ćemo u Srbiji u budućnosti imati 100 godina mira, da će Srbija biti ekonomski uspešna, a da ćemo za decu obezbediti dobru budućnost", zaključio je Vučić.

Nikolić obavlja dužnosti u skladu sa Ustavom

Vučić je rekao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić obavlja svoje dužnosti u skladu sa Ustavom, uključujući i predstojeću posetu Beogradu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Upitan da prokomentariše to što će se Nikolić sastati sa Lukašenkom u istom danu kada će on razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što prema pisanju medija predstavlja podrivanje njegove posete, odgovorio je:

"Tomislav Nikolić obavlja svoje predsedničke dužnosti u skladu sa Ustavom. Ja ću tada biti u Nemačkoj dva dana i to je sve što mogu da kažem", rekao je Vučić.