Trećina stanovnika sveta prekomerno teška ili gojazna

Trećina stanovnika sveta je debela ili gojazna kako u bogatim tako i u zemljama u razvoju, pokazuje studija sprovedena u 188 država koju je objavio britanski naučni časopis "Lanset".

.

Istraživanje koje je sproveo Institut IHME pri Univerzitetu iz Vašingtona pratilo je prekomernu težinu na globalnom i regionalnom nivou i pojedinačno po zemljama kod dece i odraslog stanovništva u periodu od 1980. do 2013.
U 33 godine istraživanja, stopa gojaznosti ili prekomerne težine narasla je za 28 odsto kod odraslih osoba i 47 posto kod dece.

U tom razdoblju broj osoba s prekomernom težinom ili gojaznih narastao je s 857 miliona 1980, na 2,1 milijarde 2013.
To je više od ukupne svetske populacije 1927. kada je bilo dve miljarde ljudi, a danas ih ima sedam milijardi.

Istraživaci ističu da je gojaznost, nekad bolest bogatih nacija, danas snažno zahvatila sve životne dobi, sve regije i ljude svih platežnih razreda, a nijedna zemlja ne uspeva da smanji stopu gojaznosti.
"Dve trećine gojaznih danas živi u zemljama u razvoju", istice Meri Ng, profesorka koja se bavi ydravljem u svtu i koja je učestvovala u istraživanju.

Zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike, Srednje Amerike i Pacifika i Kariba dosegnule su zapanjujuće visoku stopu gojaznosti, pokazuje studija.
Najviša stopa gojaznosti među ženama je u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Hondurasu i Bahreinu, a među muškarcima u Novom Zelandu, Bahreinu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Više od polovine gojaznih živi u deset zemalja: SAD, Kina, Indija, Rusija, Brazil, Meksiko, Egipat, Nemačka, Pakistan i Indonezija.
U SAD-u živi 13 odsto svih gojaznih ljudi sveta, ali oni čine manje od pet odsto američkog stanovništva.

Povećanje broja gojaznih stanovnika na globalnom nivou dovodi se u vezu s dostupnošću jeftine, masne, slatke, slane i visokokalorične nezdrave hrane, popularno zvane "džank fud", ali i porasta sedelačkog načina života.
Osim loše hrane i nekretanja na višak težine utiču i neki lekovi, stres, manjak sna i genetske predispozicije.

Gojaznost je najveći faktor rizika za bolesti srca i krvnih sudova, srčanog ili moždanog udara, dijabetesa, artritisa i nekih oblika raka.
Hronične tegobe izazvane prekomernom težinom ubiju svake godine oko 3,4 miliona odraslih ljudi, utvrdila je Svetska zdravstvena organizacija.
Problem je najakutniji na Bliskom istoku i u Severnoj Africi gde je gojazno ili prekomerno teško 58 odsto odraslih muškaraca i 65 posto odraslih žena.

Najveći porast uočen je u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Omanu i Kuvajtu.
Gojaznost se danas pojavljuje u vrlo ranoj dobi i raste do 50 odsto dece i mladih širom sveta.
Muškarci su deblji u razvijenim zemljama, a žene u zemljama u razvoju.
Zračak nade pojavio se u bogatim zemljama gde stopa gojaznosti kod odraslih usporava poslednjih osam godina.

Izvor: tanjug