Gotovo milijardu ljudi radi za dva dolara dnevno

Zaposleni u zemljama u razvoju sve više prelaze na bolja radna mesta i postaju deo srednje klase, ali 839 miliona zaposlenih i dalje zarađuje manje od dva dolara dnevno, saopštila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR).

.

"Zemlje u razvoju su generalno u procesu hvatanja koraka sa razvijenim zemljama", rekao je generalni sekretar MOR-a Guy Ryder novinarima u Ženevi, uoči objavljivanja godišnjeg izveštaja te agencije Ujedinjenih nacija pod nazivom "Svet rada", prenela je agencija France Presse.

Između 1980. i 2011. godine, prihodi po glavi stanovnika u zemljama u razvoju poput Senegala, Vijetnama i Tunisa rasli su u proseku 3,3 odsto svake godine, što je znatno brži tempo u odnosu na rast od 1,8 odsto u razvijenim zemljama, navodi se u izveštaju.

U današnje vreme, četvoro od deset zaposlenih u tim zemljama smatraju se pripadnicima takozvane "srednje klase u razvoju", što znači da zarađuju više od četiri dolara dnevno, i što je znatno bolje nego pre dve decenije, kada je samo njih dvoje od desetoro pripadalo srednjoj klasi.

Ipak, više od polovine svih radnika u zemljama u razvoju (oko 1,5 milijardi ljudi), nalaze se u nesigurnoj poziciji, budući da su bez ugovora i socijalne zaštite.

Oko 839 miliona zaposlenih - trećina svih zaposlenih u tim zemljama - zarađuju manje od dva dolara na dan, što je, ipak, znatno manji broj u odnosu na početak 2000. godine kada je više od polovine svih zaposlenih u tim zemljama zarađivalo manje od dva dolara dnevno.

Analizirajući situaciju u 140 zemalja u razvoju, MOR je zaključio da su zemlje koje su počele da rešavaju problem velikog broja zaposlenih sa primanjima ispod linije siromaštva, da investiraju u otvaranje kvalitetnih radnih mesta i da rade na izvlačenju zaposlenih sa nesigurnih radnih mesta, uspele bolje da prevaziđu globalnu finansijsku krizu od onih zemalja koje to nisu učinile.

Izvor: Tanjug