Situacija u Kostolcu pod kontrolom, Mlava u opadanju

Situacija u reonu Termoelektrane Kostolac B je pod kontrolom i Mlava je u opadanju. Direktor elektrane smatra da neće biti ozbiljnijih posledica...

.

"Nakon 48 sati borbe sa poplavama u reonu Kostolac B, mi smo poplave stavili pod kontrolu. Imali smo probijanje tri nasipa u južnom delu tog reona tokom jučerašnjeg dana. Nakon toga smo odlučili da taktički vodu, pošto nismo uspeli da je zaustavimo, preusmerimo u staro korito reke Mlave", rekao je Dikić za Tanjug.

Tokom jučerašnjeg dana je, takođe, uspostavljeni su zaštitni nasipi u dužini devet kilometara da bi se zaštitila Termoelektrana i kompletna naselja.

"Vršili smo pripreme za evakuaciju stanovništva, ali nije evakuisano, jer nije bilo potrebe", podseti je Dikić.

Trenutno stanje, prema njegovim rečima, je stabilno bez ikakvih problema, a vodostaj Mlave je u opadanju.

Dikić je najavio da će u toku dana i narednih dana biti organizovane osmatračke službe, koje će pratiti situaciju na terenu.

Isto tako, još će se ojačati nasipi koliko bude bilo potrebno i pružaće se druga pomoć građanima.

"Primenićemo sve mere bezbednosti da sačuvamo Termoelektranu B i sva naseljena mesta", poručio je Dikić.

On se zahvalio pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i svim građanima koji su učestvovali kao dobrovoljci i pružali maksimalnu pomoć prilikom radova na terenu u poslednja dva tri dana.

Tokom noći Operativni tim, koji je uspostavljen u nedelju, imao je više sastanaka na kojima je analizirana situacija.

Merama preusmeravanja voda u staro korito reke odbranjena je uspešno Termoelektrana B, kao i mesto Drmno.

Tokom noći nadomak termoelektrane uspostavljen je i bedem od džakova peska, kao mera predostrožnosti i završeni su nasipi oko preusmeravanja voda u staro korito reke.

Zbog preusmeravanja voda put ka mestu Bradarac je u prekidu, a visoki nasipi postavljeni su duž velikog dela puta.

Direktor Termoelektrane i kopova (TE-KO) "Kostolac" Dragan Jovanović potvrdio je jutros da je urađen značajan deo poslova, što uliva optimizam da će biti uspešno odbranjeni, ne samo energetski objekti, nego i okolna sela, a da postrojenja sve vreme tokom nepogoda i vanrednog stanja rade punim raspoloživim kapacitetima.

"Izgradili smo oko pet kilometara zemljanog nasipa na prilazima do elektrane i Kopa Drmno i odbrambeni bedem u samom krugu elektrane B", rekao je Jovanović u telefonskoj izjavi za Jutarnji program TV Pink.

Jovanović je najavio da će voda, koja će se pojaviti na lokalitetu elektrane, biti usmerena i crpnim stanicama ponovo prebačena u reku Mlavu.

Jovanović je podsetio da u Kostolcu već 48 sati neprestano traje borba protiv poplavnog talasa, koji je nastao izlivanjem Mlave i dodao da su pomogli Sektor za vanredne situacije, Vojska Srbije, policija, građani, volonteri, dobrovoljci i zaposleni u privrednom društvu.
"Ovo je velika opomena da se energetski objekti i naseljena mesta i poljoprivredna zemljišta moraju čuvati na višem nivou bezbednosti i da se mora pokloniti veća pažnja odbranama od izlivanja reka", dodao je Jovanović.