Sava probila nasip kod Sremske Mitrovice

Situacija kod naselja ''Stari most'' u Sremskoj Mitrovici je izuzetno alarmantna, jer je nabujala Sava probila nasip.

.

Sava raste iz minuta u minut, a prema poslednjim izveštajima Hidrometeorološkog zavoda kod Sremske Mitrovice je dostigla neverovatnih 810 centimetara nezabeleženih u istoriji grada.

Gradski kej dužine desetak kilometara izgrađen 1976.godine visok je 860 centimetara, a prema rečima gradonačelnika Branislava Nedimovića noćas se očekuje vodostaj od 850 centiumetara.

-Svuda imamo problema, nedostaju ljudi., mehanizacija i pesak, kratko je prokomentarisao Nedimović, obilazeći kritična mesta kod naselja ''Stari most'', gde se od ranog jutra brani nasip.

Nekoliko desetina Mitrovčana iz obližnjih naselja Crvena česma, Nikola Tesla, Stari most uz pomoć policije slažu džakove sa peskom u pokušaju da se zaustavi voda, ali Sava ipak promiče.

-Do sada smo ovde nasuli oko 100 kubika peska, kamioni i dalje stižu, ali je došlo do zastoja u isporuci peska u popodnevnim satima. Celu noć ćemo dežurati, Sava se ne sme izliti, to bi bilo katastrofa, jer su sva naselja niža desetak metara od keja. Ogromna količina vode bi poplavila grad, kaže nam jedan od organizatora blokade.

U Sremskoj Mitrovici nedavno je završeno zasedanje Pokrajinskog kriznog štaba, a gradonačelnik Branislav Nedimović daće pregled stanja na pres-konferenciji u 21 sat u Gradskoj kući.

Izvor: Blic