Demonstracije u Brazilu protiv FIFA i Mundijala

Nekoliko hiljada demonstranata blokiralo je u četvrtak saobraćaj u najvećim brazilskim gradovima protestujući protiv Međunardne fudbalske federacije (FIFA) i održavanja Mundijala.

.

Policija je u Sao Paulu, gde se 12. juna otvara prvenstvo sveta, morala da upotrebi suzavac kako bi rasterala demonstrante, a kasnije je najmanje njih 20 saslušano u policiji, dok su dvojica fotografa lakše povređena, prenosi agencija AFP.

Kako se navodi, demonstracije su okupile blizu 10.000 ljudi u Sao Paulu, Rio de Žaneiru, Braziliji, Belo Horizonteu, Porto Alegreu i Manausu, u gradovima u kojima će biti igrane utakmice Mundijala.

Nekoliko hiljada članova Pokreta radnika beskućnika (M6TST) zapalili su gume u ranim jutarnjim satima u četvrtak u blizini stadiona Itakerao, gde će biti odigran prvi meč šampionata između Brazila i Hrvatske.

Vojna policija je u Resifeu već tri dana u štrajku, a neki stanovnici su iskoristili priliku i opljackali radnje, zbog čega je nekoliko osoba uhapšeno.

Oko 700 demonstranata protestovalo je u Riju noseći transparent na kome piše "FIFA, idi kući".

Talas masovnih socijalnih protesta zapljusnuo je Brazil u junu 2013. tokom održavanja Kupa konfederacija, zbog nezadovoljstva ogromnim sumama novca koji je investiran u izgradnju stadiona za potrebe Mundijala.

Izvor: tanjug