Kiša danas slabi

U Srbiji će danas biti oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima, uz slabljenje intenziteta padavina, na višim planinama ujutro i pre podne očekuje se sneg, a posle podne uglavnom kiša.

.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, vetar će biti slab i umeren, u skretanju na jugoistočni, na jugu Banata pojačan.

Najniža temperatura iznosiće od pet do 10 stepeni, a najviša od 10 do 15 stepeni.

U Beogradu će danas biti oblačno, povremeno s kišom, uz slabljenje intenziteta padavina, a vetar će biti slab i umeren, jugoistočni.

Najniža temperatura iznosiće oko osam, a najviša oko 12 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 23. maja, u subotu biti pretežno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Od nedelje do utorka očekuje se promenljivo oblačno, toplije i u većem delu suvo, a ponegde će biti kratkotrajna kiša ili pljusak s grmljavnom.

Od srede očekuje se pretežno sunčano i toplo vreme.

U Beogradu, Valjevu i Loznici najobilnije kiše u istoriji

U Beogradu sa 107. 9 , Loznici 110 i Valjevu 108,2 litara po metru kvadratnom kiše danas su zabeleženi apsolutni maksimumi dnevne količine padavina u istoriji merenja, pokazuje izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Prethodni apsolutni maksimum za Beograd iznosio je 94 litara po metru kvadratnom i zabeležen je 14. juna 1994. godine.

Kada je reč o Loznici prethodni apsolutni dnevni maksimum od 100.7 litara po metru kvadratnom zabeležen je 20. juna 1956 godine.

U Valjevu je 23. oktobra 2003. godine palo 108,2 litara po metru kvadratnom kiše.

Ukupna suma padavina u toku proleća već je prevaziđena na 13 mernih stanica, među kojima su Loznica, Valjevo, Beograd, Kragujevac, Crni vrh...

Količina padavina koja je registrovana od 1. do 15 maja u Beogradu (214 litara po metru kvadratnom) tri puta je veća od proseka za maj koja iznosi 70,7 litara po metru kvadratnom.

Takođe je količina padavina registrovana u Beogradu od 1. marta do 15. maja već skoro dva puta veća od prosečne vrednosti za proleće.