Optužnica protiv posade južnokorejskog trajekta

Južnokorejsko državno tužilaštvo danas je zvanično podiglo optužnicu za ubistvo iz nehata usled grube nepažnje protiv kapetana i još trojice članova posade trajekta "Sevol", koji je potonuo 16. aprila izazvavši smrt ili nestanak više od 300 ljudi, objavili su južnokorejski mediji.

.

Ukoliko budu proglašeni krivima, kapetan Li DŽun-Seok, dva navigatora i glavni inženjer trajekta bi mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu, iako je veoma mala verovatnost da ona bude izvršena, prenela je agencija AFP.

Oni se terete da su napustili brod dok je tonuo, dok su sa druge strane putnicima, među kojima su većinu činili srednjoškolci na ekskurziji, rekli da ostanu gde jesu.

Tužilaštvo je pomenutu četvoricu, kao i još 11 niže rangirana člana posade trajekta, optužilo da su pokušali prvi da se dokopaju sigurnosti, dok je istovremeno više stotina putnika ostalo zarobljeno u brodu koji je tonuo.

Četvorica optuženih, na čelu sa kapetanom, ne samo da nisu izdali naređenje putnicima da napuste brod, već su krili informaciju da je stigao čamac za spasavanje, navodi se u optužnici, a prenosi južnokorejski dnevni list "Munhva Ilbo".

Trajekt "Sevol", na kojem se nalazilo 476 ljudi, od kojih većina srednjoškolci, putovao je iz grada Inčeona na ostrvo DŽedžu kad se prevrnuo i počeo da tone. Samo 172 osobe su spasene, ali je veliki broj njih ostao zarobljen u kabinama.