Info

Borba austrijskih gradova za Evroviziju

Nakon pobede Končite Vurst na Pesmi Evrovizije više austrijskih gradova počelo je da se bori za održavanje ovog takmičenja iduće godine na njihovoj teritoriji.
12.05.2014. - 10:07h

Neposredno posle proglašenje pobede unutar austrijske državne televizije ORF počela je diskusija gde u Austriji treba da se održi Pesma Evrovizije. Šefovi ORF se nalaze pred velikim problemom, jer moraju, od potrebnih 25 miliona evra, koliko se procenjuje da će koštati ovaj šou, sami pronaći oko 15 miliona evra. U Beču bi se Pesma Evrovizije mogla održati u gradskoj dvorani „Štathale“ (Stadthalle), koja prima 16.000 ljudi, ali je ona izgrađena 1958., te više nije u skladu sa vremenom. Šef ovog zdanja Volfgang Fišer naglašava da u Austriji ne postoji niti jedna dvorana koja može da primi više ljudi. On je ukazao da „Štathale“ godišnje ima više od 250 velikih manifestacija, te da je spremna da bez problema organizuje i Pesmu evrovizije. Alternativa mogla bi biti gradska dvorana u Gracu, ali se drugi gradovi već nude za organizaciju ove manifestacije koje gledaju stanovnici svih kontinenata sveta.

Tako je gradonačelnik Klagenfurta Kristijan Šajder rekao da bi stadion u tom gradu bio predivna lokacija, koja je mnogo bolja od bečke gradske dvorane. Stadion prima oko 30.000 ljudi, i opremljen je najnovivom tehnologijom, ukazao je on. Takođe i Salcburg želi da privuče Pesmu Evrovizije, i nadležni ističu da je to grad muzike. „

Mocartov grad je idealno mesto za održavanje Pesme Evrovizije“, naglasio je šef marketinga grada Mario-Maks princ Šamburg-Lipe. Na drugoj strani ovogodišnji pobednik Evrovizije, Končita Vurst, to jest Tomas Nojvirt, želi da bude domaćin jubilarnog 60-og takmičenja iduće godine.

„Rado bih bio deo Evrovizije 2015., možda kao domaćin”, poručuje Končita direktorima ORF. Austrijski mediji puni su hvale na račun Končite Vurst, koja je donela drugu pobedu Austriji u istoriji učešća na Evroviziji. Dva dana se prate i reakcije u svetu na pobedu i prenose pisanja medija, posebno obraćajući pažnju na reakciju Rusije.

Izvor: tanjug