Da li će biti Parade ponosa 31. maja?

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će odluku o tome da li će prisustvovati najavljenoj Paradi ponosa doneti kada bude odlučeno da li će ona biti i održana.

.

Mali je novinarima rekao da Parada ponosa jeste zakazana, a to da li će biti održana zavisi prevashondo od stava nadležnih službi.

"Tada ću rešiti da li ću biti prisutan ili ne", zkaljucico je gradonačelnik.

Dveri će aktivno raditi da Parade ponosa ne bude

Pokret Dveri akivno će raditi na tome da se "Parada ponosa" u Beogradu 31. maja ne održi, rekao je danas član Starešinstva tog pokreta Danilo Tvrdišić.

"O načinima i konkretnim merama koje ćemo preduzeti javnost ćemo obavestiti narednih dana. Kad čujemo zvanični stav Vlade, opredelićemo se u odnosu na to i preduzimaćemo korake", rekao je Tvrdišić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je sprečavanje održavanja Parade ponosa obaveza Pokreta Dveri prema 130.000 građana koji su za njih glasali, ali i prema "tihoj većini građana" koji ne podržavaju paradu, "iako je veliki deo njih glasao za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku".

Tvrdišić je ocenio da u ekspozeu Vlade nije bilo nijedne reči o, kako kaže, najvećem problemu Srbije danas - beloj kugi.
"Ali zato je jedna od prvih mera vlasti smanjenje naknada za trudnice u Beogradu, i zato će Vlada ove godine biti glavni pokrovitelj parade 31. maja, dok sa druge strane Vlada nije dala nijednu konkretnu meru porodične politike i afirmisanja porodičnih vrednosti", naveo je on.

Tvrdišić je naveo da je za Dveri "najšokatnija informacija" to što Vlada, kako je rekao, do kraja godine namerava da legalizuje istopolne brakove, te da je Parada ponosa "noga u vratima" za širenje ideje istopolnih brakova.

Dveri su pozvale da se u Srbiji primeni model koji je uveo predsednik Rusije Vladimir Putin i da se parade zabrane na period od 100 godina.

Devenport će učestvovati u Nedelji ponosa

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport potvrdio je da će učestvovati u Nedelji ponosa, koja će početi 19. maja u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju organizatora Nedelje ponosa, Devenport je naveo da takav događaj podiže vidljivost LGBT zajednice u Srbiji.

Nedelja ponosa biće organizovana od 19. maja do 1. juna i obuhvatiće niz sadržaja kojima će se ukazati na položaj LGBT osoba u Srbiji. Parada ponosa zakazana je za 31. maj.