Seul: Još se traga za nestalima

Ronioci su nastavili potragu za više od 100 osoba koji su ostale zarobljene u potonulom trajektu u kojem su bili učenici srednje škole. Loše vreme ometa potragu

.

Na trajektu koji je potonuo 17. aprila bilo je 476 putnika, među kojima 325 đaka srednje škole Danvon kod Seula. Oni su krenuli na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje. Prema poslednjim podacima, 188 osoba je stradalo, a 114 vode se kao nestale.

Južna Koreja zamolila je Japan i Kinu da je obaveste ako voda izbaci tela žrtava potonuća trajekta na njihove plaže, prenosi AFP, dok rastu strahovanja da mnoga tela žrtava nikada neće biti pronađena.

Napore ronilačkih timova ometaju loše vreme i opasni uslovi, pa je od petka - uprkos operaciji koja je ukupno trajala čak 60 sati - pronađeno samo jedno telo.

Zbog olujnog vremena i jakih morskih struja, spasioci strahuju da je većinu tela voda odnela daleko od mesta nesreće.

U akciji potrage za nestalima, angažovani su helikopteri, ratni brodovi, patrolni čamci i brojne ekipe spasilaca. Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je da je pretraga skoncentrisana na radijus od osam kilometara oko olupine trajekta.

"Zamolili smo Kinu i Japan da nas kontaktiraju ako, nekim slučajem, pronađu neidentifikovana tela na svojoj obali", prenela je ta agencija izjavu neimenovanog zvaničnika.

Potraga je tokom vikenda bila otežana zbog loših vremenskih prilika, a zvaničnici su danas naveli da su suzili prostor potrage i sada se samo usredsređuju na prostor gde je brod potonuo.

Obalska straža je navela da je danas upućeno više od 90 ronilaca koji će tražiti nestale osobe u trajektu i oko njega. Ronioci su već pretražili 64 od 111 kabina na brodu, ali će to ponoviti kako bi tačno utvrdili da li je još neko ostao u trajektu.

Zbog kritika da vlada nije dobro koordinisala spasanje putnika, premijer Južne Koreje Čung Hong-von podneo je juče ostavku.

Porodice žrtava uputile su oštre kritike vladi i nadležnim institucijama, navodeći da su oni u javnosti netačno predstavljali opseg akcija spasilaca, koje su zapravo bile mnogo manje.

Zbog nesreće je pritvoreno 15 članova posade broda, koji će se suočiti sa više tačaka optužnice, među kojima je namerno napuštanje putnika u opasnosti.