Petnaest godina od rušenja Avalskog tornja

Beograd - U noći između 29. i 30. aprila navršava se 15 godina od rušenja televizijskog i telekomunikacionog tornja na Avali, koji je pogodjen s nekoliko projektila ispaljenih iz NATO aviona.

.

Srušen je, kako beleže hroničari, 37. dana od početka NATO agresije na bivšu SRJ, u proleće 1999. godine.

Objekat impozantnih dimenzija i arhitektonske vrednosti, čija je visina bila 204 metra, čim je izgradjen postao je jedan od prepoznatljivih simbola Beograda.
Gradnja Avalskog tornja na osnovu projekta arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, započela je 1961. godine, završena 1964, a za posetioce je otvoren 1965.

Toranj je postavljen na tri "noge", što simbolizuje tronožac, srpsku starinsku drvene stolicu, koje su zglobno oslonjene na betonske temelje ukopane u stenu.

Uklanjanje ostataka srušenog tornja obavljeno je sredinom 2005. godine, a gradnja je počela desetak meseci kasnije. Antenski stub tornja je četvorougaoni, visine oko 68 metara i težine 68 tona.

Obnovljeni toranj koji je, kao replika starog, izgradjen na istom mestu, predat je u upotrebu 21. aprila 2010. godine. Gradnja novog tornja pokrenuta je na inicijativu velikog broj građana i RTS-a.

Udruženje novinara Srbije danas je za donatore i učesnike akcije "Izgradimo toranj na Avali", kao i novinare, organizovalo obilazak Avalskog tornja.

Izvor: Blic.rs