Srećan Uskrs!

Svim vernicima koji danas proslavljaju vaskrsenje Hristovo, čestitamo Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

.

Uskrs danas proslavljaju pravoslavni i katolički vernici širom sveta, kao i pripadnici drugih crkava koje slave Hrista.

Prema nekim procenama, to je oko 2,5 milijardi ljudi. Sledeći put kada će sve hrišćanske zajednice proslavljati istog dana ovaj praznik je 2017. godina.

Do 16. veka, kada je izvršena reforma kalendara, slavljenje praznika bilo je istog dana, podseća Beta.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, kada se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Patrijarh srpski Irinej služiće jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi. Vaskrs je praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva, poručio je u svojoj poslanici patrijarh pozivajući, u ime Hrista, na jedinstvo i slogu u Crkvi. Patrijarh je, čestitajući svima Uskrs, poručio da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je u svojoj poslanici poručio da Isus ne dozvoljava da nam bilo ko oduzima istinsku nadu, radost vere, slobodu, samostalnost i odgovornost. Hočevar je na misi bdenja uoči Uskrsa čestitao praznik svim vernicima sa Zapada i Istoka. Oslobodimo se i najmanje želje za osvetom, mržnjom i predrasudama, poručio je beogradski nadbiskup.

Papa Franja poručio je vernicima da pronose veru do svih krajeva zemlje.

Brojne čestitke stigle su vernicima u Srbiji od verskih i državnih zvaničnika. Predsednik Nikolić je u svojoj čestitki poručio da je "pobeda našeg spasitelja Isusa Hrista nad smrću nada za sve verujuće da su pravda i dobrota uvek jače od nepravde i zla".

Premijer Srbije Ivica Dačić poželeo je građanima da im "ovaj veliki praznik donese zdravlje, ljubav, nadu".

Ovaj praznik treba da podseti na važnost razumevanja, tolerancije, praštanja i međusobog poštovanja, napisao je, između ostalog, u svojoj čestitki lider SNS i vicepremijer u tehničkoj Vladi Aleksandar Vučić.