Nikolić: Očekujem da Srbija stane na noge uz naknadu štete koja joj je nepravdom učinjena 1999. godine

Centralna svečanost povodom Dana Vojske Srbije "Đetinja 2014" održana je danas u Užicu, u prisustvu državnog i vojnog vrha, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je sada zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo, posebno "nikad više zbog tuđih svađa".

.

Nikolić je istakao da očekuje da Srbija stane na noge uz naknadu štete koja joj je nepravdom učinjena 1999. godine.
"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali", upozorio je Nikolić i naveo da su se nedavno oglasili vinovnici razaranja Srbije 1999. godine priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili, kako su rekli, moguće stradanje jednog naroda i mogući progon civila.

"Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog pošto ga nije ni bilo - Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije", rekao je predsednik Srbije.

Ocenivši to kao necivilizacijski presedan "za vjeki vjekov" i nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz predhrišćanskog perioda, Nikolić je dodao:
"Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom".

Predsednik Srbije je zapitao i da li međunarodni sudovi zaista postoje samo zato da bi se oprala savest onih koji čine nepravdu i "kom sudu da se žalimo, a da bude nepristrasan, objektivan i pravičan".

Nikolić je upozorio da i danas, po ko zna koji put velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu.
"Ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u celom svetu - neće nas ništa pitati i kada se budu mirili", rekao je on.

Podsetivši da je Srbija u Drugom svetskom ratu bila na strani pobednika, ali da je svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu "stvorenu na kompromisu i oproštaju neoprostivog", Nikolić je konstatovao da smo kao zahvalnost za to dobili zločine, progone, uvrede, tužbe.
"Pobedom u Velikom ratu Srbija je povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja", naveo je predsednik i naglasio da je naša zemlja najzdravije, najsoposobnije i najbolje ljude gubila u ratnim dejstvima, ali i da je srpski vojnik uvek bio poštovan i od strane saveznika ali i neprijatelja.

Istakao je da je obeležavanje 100 godina od Velikog rata prilika da se setimo junaštva i stradanja naroda i vojske "bez premca u novovekovnoj istoriji", i dodao da se taktika i doktrina naših vojskovođa u tom ratu i danas izučavaju na vojnim školama širom sveta.

Podsetio je i da su pripadnici Vojske Srbije pomagali promrzlim i životno ugroženim putnicima na zavejanim putevima u Vojvodini, ali i Užičanima kada su ostali bez pijeće vode.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su predsednik tehničke vlade Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministri odbrane, energetike i spoljnih poslova u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, Zorana Mihajlović i Ivan Mrkić, i mnogobrojni građani.

Bili su prisutni i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, potpredsednik tehničke vlade Rasim Ljajić, ministri pravde, zdravlja i saobraćaja Nikola Selaković, Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Antić.

Svečanosti su takođe prisustvovali ministar bez porfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, kao i ministri prosvete, sporta i rudarstva Tomislav Jovanović, Vanja Udovičić i Milan Bačević.

Načelnik Generalštaba istakao je da je Vojska Srbije u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke - savesno, odgovorno i disciplinovano, da su tako navilkli i da "drugačije ne znamo da radimo".
"Radimo, štedimo i čuvamo - najviše mir u zemlji a i svetu", rekao je Diković i dodao da se Vojska Srbije danas prepoznaje po delima.

Uz defile jedinice, na Trgu partizana u Užicu organizovan je i prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države, odnosno srpske vojske, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.