DRI podneo krivičnu prijavu i protiv Gorana Ješića

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je krivičnu i prekršajnu prijavu protiv Gorana Ješica, jer je 2012, dok je bio gradonačelnik Inđije, nenamenski trošio budžetski novac, saopštila je danas DRI.

.

DRI je podnela zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i krivične prijave protiv odgovornih lica u opštinama Prijepolje, Inđija i beogradskoj opštini Surčin.

Kako je navedeno na sajtu DRI, ukupno je podneto 12 krivičnih prijava i 18 prekršajnih.

Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, DRI je podnela zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, o javnim nabavkama, o lokalnoj samoupravi, te o platama u državnim organima i javnim službama, navedeno je na sajtu.

Krivične prijave su, kako stoji, podneli zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa koji su im odobreni za određene namene u budžetskoj godini.

Pored Ješiča, DRI je u Inđiji krivične prijave za nenamensko trošenje novca u 2012. podnela i protiv Petra Filipovića, koji je bio na čelu te opštine u drugoj polovini godiine.

Krivične prijave u Inđiji su podnete i protiv načelnice opštinske uprave Stele Milaković, direktora Direkcija za izgradnju opštine Inđija Uroša Ćuruvije, predsednika Skupštine opštine Aleksandra Kovačevića, direktorke Predškolske ustanove "Boško Buha" Jadranke Uzelac i direktora Ustanove "Kulturni centar" Saše Milivojevića.

Krivične prijave u opštini Surčin podnete su protiv gradonačelnika Vojislava Janoševića, koji je bio odgovorno lice od 1. januara do 20. avgusta 2012. i Vesne Šalovic, koja je tu funkciju obavljala bila do kraja 2012.

Krivične prijave za 2012. koje je DRI podnela u Surčinu obuhvatile su načelnika uprave gradske opštine Zorana Lukića, direktora JP "Agrar Surčin" Milana Mihića i direktora JP "Surčin" Bojana Ignjatića.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka u Surčinu podneti su protiv Vojislava Janoševića, predsednika opštine od 1. januara 2012. do avgusta te godine, njegove naslednice od avgusta do decembra 2012. Vesne Šalović, zatim načelnika uprave gradske opštine od januara do septembra 2012. Branke Davidović, i njenog naslednika do 27. decembra Zorana Lukića.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su i protiv direktora JP „Agrar Surčin“ Milana Mihića, Aleksandra Đukića, Jovana Milivojevića i Bojana Ignjatića.

Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka u Inđija podnet je samo protiv Gorana Ješića.

Zahtevi za prekršajne prijave u Prijepolju podneti su protiv oba gradonačelnika u 2012. Dragoljuba Zindovića i Emira Hašimbegovića, te zamenika gradonačelnika Dobre Lazarevića, načelnika opštinske uprave Hanke Hajdarević, direktora Predškolske ustanove "Miša Cvijanović" Hule Kajevića i direktora JP Direkcije za izgradnju "Prijepolje" Radovana Cmiljanovića.

U programu revizije za 2013, a na osnovu 63 izveštaja za 2012, DRI je ranije protiv odgovornih lica podnela ukupno 247 prijava i to 190 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 18 prijava za privredni prestup i 39 krivičnih prijava.
Prijave su podnete na osnovu izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja ovih opština za 2012, a koje je DRI izvršila u toku 2013. godine.