Radnicu Čistoće izbacili iz banke

Zaposleni u Unikredit banci u Nišu izbacili iz poslovnice radnicu Gradske čistoće, jer je bila u narandžastoj uniformi. Unikredit banka: Ispitujemo slučaj.

.

Kako piše portal Radio Siti - popularne niške radio-stanice, radnica Javnog komunalnog preduzeća "Medijana" Lidija Uskoković ušla je u banku u prošli četvrtak kako bi se raspitala o kreditu. Kako je to uradila tokom pauze na poslu, u ekspozituru je ušla u radnom odelu, u narandžastoj uniformi gradske čistoće.

Međutim, nakon nekoliko minuta sedenja i čekanja na red, prišao joj je službenik banke i rekao joj da izađe napolje pošto u toj uniformi ne može da obavi posao zbog koga je došla, dodajući da dođe sutradan, adekvatnije obučena. Da stvar bude bizarnija, ispred nje je bio njen kolega, takođe u uniformi, koji je tada potpisivao ugovor.

"Ja sam samo ušla da pitam za kredit u Unikredit banci i želela sam da pređem kod njih kao klijent. Ja inače čistim tu, ispred njihovih vrata, tu mi je radno mesto. Za vreme pauze mogu da uđem, ili mogu da pitam poslovođu za 15 minuta, pola sata slobodnih, koje kasnije odradim. Sedela sam dvadesetak minuta u banci, čekala sam da me prozovu. Šefica ekspoziture me je sve vreme upadljivo posmatrala i rekla je konačno službeniku da dođe do mene. On mi je nakon toga prišao i rekao mi: Gospođo Lidija, znate šta, vi u toj uniformi ne možete ovde da sedite. Dođite sutra, adekvatno, pristojno obučeni, pa da onda vidimo šta želite", kaže Lidija Uskoković.

Kako kaže, prvo je mislila da je u pitanju šala. "Podigla sam čak ruke uvis i rekla: Moje odelo je čisto, pogledajte! A eto, i moj kolega je ispred mene, isto u radnom odelu, otišao da potpiše ugovor. Službenik mi je rekao da je uredba banke takva, a da šefica ekspoziture kaže da niko više u radnoj odeći ne sme da uđe. Nekome je čista, nekom je više prljava, ali to nije bitno. U uniformi, znači, nikako", priča dalje ona.

Lidija je napustila banku povređena. Tako nešto joj se, kaže, otkako radi nije dogodilo. U uniformi ulazi i u poštu i u sve ostale institucije u gradu. U njoj je nedavno primila nagradu i kao najbolji radnik Javno-komunalnog preduzeća u kom radi.

Prema njenim rečima, sutradan je otišla do banke kako bi dobila objašnjenje zašto je udaljena zbog radnog odela i zašto, ako je to pravilo, ništa ne piše na vratima ili na nekom drugom mestu. "Službenik mi je objasnio da bi to bilo isto kao kad bi hirurg direktno iz operacione sale došao u banku da podigne platu, što po meni nije dobro poređenje. Jer hirurg svakako neće usred operacije da ide u banku, a ja, kojoj je posao bukvalno ispred njihovih vrata, samo u pauzi mogu da uđem", kaže Lidija.

Priča o radnici gradske čistoće koju su zbog uniforme izbacili iz banke izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama, pre svega zahvaljujući objavi na stranici na Fejsbuku njene koleginice iz JKP "Medijana", koja je javnost obavestila o celom slučaju. Mnogi su se zapitali kako bankarskim službenicima ne zasmeta unifoma, na primer, policajaca.

Banka: Kad utvrdimo šta se desilo-adekvatne mere

Danas se oglasila i Unikredit banka, iz koje je saopšteno da je odmah započeto sa utvrđivanjem činjenica u vezi sa slučajem radnice Gradske čistoće. Iz te banke takođe navode da su sigurni da su zaposleni iz ekspoziture u Nišu sa radnicom gradske čistožće razgovarali profesionalno i da je nisu zamolili da napusti ekspozituru.

"Unikredit banka je prisutna na srpskom tržištu već više od 13 godina. Misija Unikredit Banke definiše neophodnost poštovanja principa različitosti i rodne ravnopravnosti. Ponosni smo što možemo da kažemo da nikada nismo pravili razliku između različitih nacionalnosti, boje kože, kao ni posla kojim se neko bavi. U skladu sa našim vrednostima, kojih je neophodno da se pridržavaju svi naši zaposleni, sve građane tretiramo s jednakim poštovanjem", navode iz Unikredit banke.

"Unikredit banka je, istog trenutka kada je obaveštena o situaciji u Nišu, započela intenzivno da radi na utvrđivanju činjenica u vezi sa navodnim neprijatnim događajem u ekspozituri u ovom gradu. Ono što za sada možemo sa sigurnošću da potvrdimo je da su se zaposleni Unikredit banci, kao što im kodeks ponašanja i lični integritet nalažu, prema klijentkinji poneli sa poštovanjem i da je ni u jednom trenutku nisu zamolili da napusti ekspozituru", takođe navode iz banke.

U saopštenju se dodaje da ta banka sarađuje upravo sa JKP "Mediana" više od deset godina, kao i da je više od polovine zaposlenih u tom preduzeću ima račune u Unikredit banci.

"Nakon što utvrdimo šta se zapravo desilo, preduzećemo adekvatne mere", zaključuju iz Unikredit banke.