Rusija zadovoljna pozicijom Srbije

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da je reagovanje Srbije na događaje na Krimu ispravno i da ne šteti odnosima Beograda i Moskve.

.

"Srbija je poručila preko svojih lidera da neće ništa učiniti što bi pokvarilo odnose sa Rusijom. Mi smo time zadovoljni”", rekao je ruski diplomata koji je učestvovao u debati “Kosovo - Krim, sličnosti i razlike” u Medija centru.

On je naglasio da je Rusiju nemoguće uplašiti sankcijama i da bi Moskva i Beograd trebalo sami da odlučuju šta je u njihovom interesu ili šta nije.
Takođe, Čepurn je podsetio i da Evropska unija i Rusija imaju dnevni trgovinski obrt od milijardu evra zbog čega “treba biti pametan”.

On je istakao da je u slučaju proglašenja nezavisnosti Krima od Ukrajine i prisajedinjenja Rusiji u potpunosti poštovana procedura i da je proces obavljen u skladu sa medjunarodnim pravom i poveljom UN, dok taj princip na Kosovu nije poštovan.

“Ako je verovati nekim visoko pozicioniranim zvaničnicima i na Kosovu je održan referendum”, naveo je Ccepurin i dodao da jedno od diplomatskih pravila nalaže da “ako vam je nešto u interesu, onda govorite o tome, a ako nije onda ćutite”.

On je ocenio da je Rusiji i Evropskoj uniji u interesu da Ukrajina što pre izadje iz krize i da je potrebno pronaći rešenje za to, zapitavši istovremeno kome to nije u interesu.

Novinar i komentator Politike Miroslav Lazanski rekao je na tribini u Medija centru da je Zapad propustio da pozove Rusiju u EU i NATO, u kom slučaju, tvrdi, ne bi bilo Krima ni pripajanja, ocenivši da je sa pravne strane Krim imao mnogo više argumenata za samostalnost nego Kosovo.

Politički analitičar Dragoljub Andjelković naveo je da su razlike izmedju Krima i Kosova očigledne, jer na Krimu nije bilo nasilja dok je Kosovo odvojeno uz agresiju i okupaciju.

Čepurin je zaključio da “živimo u svetu dvostrukih aršina” što je potvrđeno na primerima Krima i Kosova, ali i u mnogim drugim krizama u svetu.