Vučić u ponedeljak u Briselu u nastavku dijaloga

Prvi potpredsednik tehničke Vlade i budući premijer Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da učestvuje u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Vučićevom Kabinetu.

.

Eštonova je na dvadeset treću rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u ponedeljak, 31. aprila, pozvala i predsednika odlazeće Vlade Ivicu Dačića.

Visoka predstavnica EU je ranije, u čestitki Vučiću na pobedi njegove Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima, najavila posetu Beogradu, odmah po formiranju nove vlade, u cilju "nastavka bliske saradnje" i "nastavka dijaloga, daljeg sprovođenja Briselskog sporazuma" i razgovora o "daljim koracima Srbije na putu ka Evropskoj uniji".

U njenom Kabinetu u ponedeljak tema bi, kako se očekuje, trebalo da bude pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane do sada nisu postigle saglasnost.

Osnovni problem je nadležnost Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji, po viđenju prištinske strane treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa pretežno albanskim stanovništvom.

Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.

Drugo nerešeno pitanje je civilna zaštita na severu Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbednosti.Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira da KSB transformiše u buduću vojsku Kosova.

Očekuje se da ova runda dijaloga počne u rano popodne i da se završi u ponedeljak predveče.