Kineski avion uočio još tri sumnjiva predmeta

Kineski avon je uočio tri sumnjiva objekta tokom potrage za nestalim malezijskim avionom koja je od juče preusmerena na južni deo Indijskog okena na osnovu novih tragova u istrazi.

.

Predmeti koje je uočio kineski avion su bele, crvene i narandžaste boje, objavio je Rojters, pozivajući se na agenciju Sinhua.

Malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein danas je obećao da će potraga za "preživelim putnicima i članovima posade, ako ih ima" biti nastavljena, iako su od pada aviona u Indijski okean prošle tri nedelje, penosi AFP.
"Bez obzira na to koliko su šanse male, mi ćemo se moliti, nadati se i kada nema osnova za to i nastavićemo da tragamo za preživelima ako ih ima", rekao je on dok je obilazio porodice putnika i članova posade nestalog aviona.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking.
"Ne mogu im (porodicama nestalih) davati lažnu nadu. Najbolje što možemo je da se molimo i saosećamo sa njima i da se sve dok postoji makar i minimalna šansa da je neko preživeo molimo i činimo sve što možemo", kazao je Hišamudin.

Brodovi i avioni nekoliko zemalja pretražuju velike delove Indijskog okeana zapadno od Australije -nekoliko stotina kilometara od kopna. Sateliti i avioni su uočili veliki broj obekata koji plutaju, ali do sada ni za jedan od njih njije potvrđeno da je deo olupine aviona.

Malezijske vlasti tvrde da je neko namerno preusmerio avion sa planirane putanje, a istraga je fokusirana na pilota. Policija je zaplenila simulator leta koji je pilot napravio u svojoj kući, a agenti FBI pokušavaju da dođu do podataka koji su izrbisani sa hard diska simulatora.

Hišamudin je rekao da "nema ničeg sumnjivog na simulatoru, ali da će to, naravno, morati da potvrdi šef policije zato što on i policija od prvog dana rade zajedno sa FBI". On je dodao da su istragu uključeni i CIA, kineska obaveštajna služba i britanski MI6.

Australijski premijer Toni Ebot u međuvremenu je izjavio da su u toku pripreme za donošenje lokatora crne kutije u oblast u kojoj se odvija potraga za nestalim avionom, prenosi AP.

Australijski zvaničnici su rekli da objekti uočeni u toj oblasti moraju da se pokupe i ispitaju da bi se utvrdilo da li pripadaju nestalom avionu. Prva dva objekta, plavi i sivi, uočeni su u petak i brodovi na licu mesta će pokušati da ih izvade iz vode.