Nema čekanja, slede razgovori o vladi

Nema čekanja, razgovaraću sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao je Aleksandar Vučić nakon ishoda izbora, za njegovu SNS trijumfalnih, za gubitnike neprijatno otrežnjujućih, podsećajući da predstoje razgovori o vladi, koji, praksa uverava, mogu doneti i više potresa i nepoznanica nego čitav izborni proces.

.

Razgovori su praktično i, naizgled paradoksalno, počeli onog trenutka u nedelju uveče kada je bilo izvesno da SNS može sama da je formira. Naime, od ranije poznat stav SNS, da i uz ubedljivu većinu, neće sama praviti vladu - potvrđen je i juče.

Najpre je to izjavio lider SNS Aleksandar Vučić, koji je, na pobedničkom fonu, rekao da oni sada više ne zavise od matematike, ali je odmah dodao da su im od činjenice da imaju 40 mandata više nego u prošlom sazivu skupštine važniji plan i program buduće vlade, zbog čega će, obećao je, razgovarati sa svima koji Srbiji žele dobro.
"Nema čekanja, razgovaraću sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem", rekao je Vučić i naglasio da će razgovarati i sa liderima SPS Ivicom Dačićem, DS i NDS, Draganom Đilasom i Borisom Tadićem...

Ne interesuju me formalne stvari, zanima me suština, naglasio je i obećao da će u narednim danima biti sastavljeni plan i program vlade sa kojim će se izaći pred parlament, te da bi Srbija vladu mogla imati do početka maja.

Naglasivši da će biti nastavljena žestoka borba protiv korupcije, a da će najvažniji zadatak liste koju predvodi biti rešavanje problema nezaposlenosti, Vučić je dodao:
"Garantujem već na polovini mandata, dramatično će biti smanjen broj nezaposlenih, već sad imamo više različitih predloga i inicijativa".

U međuvremenu je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović najavio da će predsedništvo stranke verovatno do kraja sedmice ovlastiti svog lidera da počne razgovore sa potencijalnim partnerima u novoj vladi, koja će, prema njegovim očekivanjima, biti formirana veoma brzo, a to brzo, kako je rekao, moglo bi biti već sredinom aprila.

Ni njemu se varijanta o formiranju samostalne vlade naprednjaka ne čini verovatnom, podsećajući da, koliko zna, niko u predsedništvu stranke ne razmišlja na taj način.

Ne želeći da spekuliše imenima ministara buduće vlade, Stefanović je izrazio uverenje da će prilika biti pružena najboljima koje Srbija ima u ovom trenutku i podsetio da je Vučić u kampanji rekao da će njegov predlog biti da Lazar Krstić ostane ministar finansija i da je zadovoljan načinom na koji je radio ministar pravde Nikola Selaković.
"To su bila jedina dva imena koja smo pominjali, ali ne treba žuriti sa imenima", kazao je Stefanović, koji očekuje da na raznim pozicijama budu angažovani i nestranački ljudi.

Ministar pravde Nikola Selaković, govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, nije mogao da kaže s kim će SNS najpre razgovarati, ali je podsetio na izjavu lidera naprednjaka da su im bitni programi i plan puta kojim Srbija treba da ide.

Naprednjake, podsetio je on, deli samo osam skupštinskih mesta da imaju dvotećinsku većinu potrebnu za promenu Ustavu, ali uprkos činjenici da SNS može sam da formira vladu, Selaković navodi da je za neke promene potreban širi konsenzus i podrška nekih drugih stranaka.

Sinoć je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, osmah nakon objavljivanja izbornih rezultata, izjavio da je, ukoliko bude inicijative iz pobedničkog SNS-a, spreman na razgovore o formiranju buduće vlade.
On je nakon toga vece proveo u prostorijama naprednjaka, gde je došao da čestita pobedu, ali, kako je preneo novinarima, s Vučićem o budućoj vladi još nije razgovarao.

Predstavnici dve demokratske stranke, jedine koje su uz SNS i SPS i manjinske stranke, prešle cenzus, juče o budućoj vladi i njihovom eventualnom učešću u njoj nisu davali nikakve izjave.