Različiti stavovi u Bundestagu: Krim (ni)je kao Kosovo

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova, dok je lider nemačke levice Gregor Gizi poručio da su NATO i EU politikom oko Kosova otvorili Pandorinu kutiju.

.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Merkelova je obrazlažući politiku nemačke vlade prema Ukrajini, poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

Ona je uputila jasnu kritiku na račun Rusije rekavši da Moskva "otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine", prenose nemački mediji.

Lider nemačke Levice Gregor Gizi, s druge strane, izjavio je u Bundestagu da su NATO i EU delimično odgovorni za sadašnju situaciju u Ukrajini zbog politike koju su vodili prethodnih godina.

Otcepljenje Krima od Ukrajine Gizi je ocenio kao "protivno međunarodnom pravu". Istovremeno je međutim, kritikovao NATO što je prekršio to isto međunarodno pravo u slučaju Srbije i time, kako je naveo, otvorio Pandorinu kutiju.

On je podsetio da NATO tada nije imao mandat UN za intervenciju 1999. godine, preneli su nemački mediji.
"Secesija Krima od Ukrajine bi isto tako bila protivna međunarodnom pravu, kao što je bilo otcepljenje Kosova od Srbije. Ali, ako je to dozvoljeno Kosovu, onda je dozvoljeno svuda", rekao je on.

"Kršenje međunarodnog prava je kršenje međunarodnog prava", naglasio je Gizi i dodao da principi međunarodnog prava moraju da budu jednaki za sve.

"Sve što su NATO i EU mogli da urade pogrešno, oni su uradili", ocenio je Gizi i dodao da je širenje Alijanse na Istok u pravcu Rusije bila "teška greška".

Osim toga, EU i Rusija su, kako je naveo, napravile još jednu katastrofalnu grešku kada su stavile Ukrajinu pred izbor između te Brisela i Moskve.

Šef frakcije Levice je osim toga oštro kritikovao nemačku vladu zbog odnosa sa desnim snagama u ukrajinskoj valdi. Tamo sede brojni "fašisti", uprkos tome, SAD, EU i nemačka vlada su priznale tu prelaznu vladu.
"Barem je nemačka vlada ovde morala da povuče granicu - već na osnovu naše istorije", upozorio je on i dodao da je skandalozno što nemački zvaničnici razgovaraju sa članovima dešničarske partije Sloboda.

Većina Nemaca protiv sankcija Rusiji i Ukrajine u EU

Većina građana Nemačke ima negativan odnos prema ideji uvođenja sankcija Rusiji zbog situacije sa Krimom, koji je za nedelju zakazao referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, kao i protiv pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Forsa" i poslovnog lista "Handelsblat", 69 odšto Nemaca ne smatra sankcije načinom da se promeni aktuelna situacija, dok 24 odsto smatra da bi sankcije pomogle da se reši kriza u odnosima Rusije i Zapada.

Kako je preneo "Dojče vele", 64 odsto nemačkih građana strahuje da bi konflikt Moskve i Kijeva mogao da ima negativan uticaj na položaj Nemačke.

"Glas Rusije" prenosi da, prema rezultatima istraživanja, 47 odsto anketiranih smatra da bi sankcije Rusiji nanele štetu čitavoj EU, 44 konkretno Nemačkoj, 35 odsto Ukrajini, a 15 odsto SAD.

Prema mišljenju 44 odsto ispitanih, konflikt u Ukrajini doveo bi do prekida ili redukcije isporuka nafte i gasa u Nemačku, a 64 odsto smatra Rusiju pouzdanim dobavljačem energenata Nemačkoj, navodi ruski radio.

Istraživanje je sprovedeno između 7. i 10. marta na uzorku od 1.003 ispitanika po narudžbini Rusko-nemačke spoljnotrgovinske komore.
"Nemci u celini pokazuju sasvim izdiferenciran i uravnotežen pristup konfliktu u Ukrajini", rekao je predsednik te komore Rajner Zele, dodajući da se Komora i "važni predstavnici nemačkog biznisa, nedvosmisleno protive ekonomskim sankcijama".

"Takve sankcije u datoj situaciji ne da su samo praktično neostvarive, nego i beskorisne. Umesto toga, Ukrajina i Rusija treba da sednu za pregovarački sto", rekao je on.

U objavljenoj anketi, više od polovine ispitanika (57 odsto) uvereno je da je odgovornost za nedavno krvoproliće u Kijevu na predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, kojeg je ukrajinska skupština smenila 22. februara.

Više od polovine Nemaca - 55 odsto, izjasnilo se protiv pristupanja Ukrajine EU narednih godina, dok oko 35 odsto podržava ukrajinsko članstvo, a 11 odsto je neopredeljeno, preneo je Itar-Tas s.

"Dojče vele" podseća da je tokom proteklog vikenda, 8. i 9. marta, slično istraživanje sproveo institut "Emnid" po narudžbi časopisa "Fokus" i da je 45 odsto podržalo sankcije, a 44 odsto da je smatralo takvu meru pogrešnom.