Udruženje Roditelja nestalih beba traže lex specijalis

Predsetavnici Udruženja „Roditelji nestalih beba Srbije" zatražili su danas donošenje lex specijalisa koji će se odnositi samo na nestale bebe i uvođenje video nadzora u sve porodilište u Srbiji, a predstavnici poslaničkog kluba SPS, sa kojima su danas razgovarali, istakli da je na tom poslu potrebna saradnja ne samo nadležnih ministarstava, već i nevladinog i civilnog sektora.

.

Predsednik Udurženja Vladimir Čačarević rekao je na sastanku u Domu Narodne skupštine, da je nedavno u Njujorku razgovarao u Komitetu UN za ljudska prava sa šefom tima Leonardom Kastiljom, kojem je izneo probelme u vezi sa nestalim bebama iz srpskih porodilišta i predočio mu da je za poslednjih 10 godina podneto više od 1.500 prijava, od kojih nijedna nije procesuirana i nema nijedno epuiloga na sudu, a da je, kada je reč o grešci lekara, podneto samo šest krivičnih prijava.

U tim procesima donete su samo prvostpepene, ali ne i pravosnažne presude, dodoa je on.
Čačarević, koji je, kako je rekao, takođe otac bebe koja je nestala, najavio je i formiranje posebnih timova koji će 24 sata biti mobilni na teritoriji Srbije i koje će u svakom trenutku, ukoliko ih roditelji pozovu, moći da uzmu bris za DNK analizu.

Ta analiza, dodao je, biće rađena u laboratorijama van zemlje zbog, kako je naglasio. Lošeg iskustva koje je Udruženje imalo.
"Radili smo šest DNK analiza u privatnim klinikama u Srbiji i razultati svih šest su bili negativni, a kada smo ih uradili u Beču, rezultati su bili pozitivni", rekao je Čačarević.

Prema njegovim rečima, u lancu krađe beba iz porodilišta su lekari, babice, čistatčice, servirke, matičari, MUP, a Udruženje ima dokaze, kada su lekari u pitanju, da se najveći broj krađa dogodio kod onih koji rade u bolnicama u Kruševcu, Novom Sadu i Beogradu.
"Tražim podršu i novinara, jer u Srbiji niko nije zaštićem, kada je reč o krađi beba i zato apelujem i na vašu pomoć", rekao je Čačarević novinarima koji su pratili događaj.

On je ispričao da je u Njujorku obišao porodilištima u kojima je, kako je naglasio, sve podređeno deci.
" Ovde se plaća 8.000 dinara da bi otac prisustvao porođaju, a u Americi ima pravo da 24 sata bude sa svojom surpugom. Dobija narukvicu sa istim bar kodom koji imaju njegova supruga i beba, u slučaju da beba izađe u deo bolnice u koji ne treba, oglašava se alarm i vrata se automatski zatvaraju, dolaze hitna pomoći i vatrogasci i obezbeđenje bolnice. Ako se toliko okrećemo Americi i Evropi, ne bi trebalo da bude nikakav problem da se napravi ovakav sistem i u našim prodilištima", rekao je on.

Čačarević je naglasio da je krađa beba svakodnevna i dodao da je veliki problem u tužilaštvima.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović podsetila je da je 2005. godine formiran Anketni odbor koji je rezultirao donošenjem izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, koje su dale pravo roditelju ili bliskom srodniku da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, kao i da vidi svoju bebu, ukoliko je umrla.
"Dosta toga je urađeno od 2005. Godine, kada nista nije postojalo, ali taj parcijalni rad nije dao željeni rezultat, jer sumnja značajnog broja roditelja da problem nije rešen, već da tinja je nešto što nas obavezuje na veliku pozornost", rekla je Đukić Dejanović.

Kada je reč o video kontroli, dodala je ona, mora imati strikten mere i granice zbog zaštite podataka o ličnosti.
Đukić Dejanović je takođe naglasila da Ministarstvo zdravlja mora imati konkretnu prijavu o kom porodilištu se radi da bi moglo da reaguje, ali da do sada nijedna takva prijava ili primedba nije dostavljena.
"Ako nešto događa, lanac samo počne u prodilištu, a pitanje je u kojoj fazi sa otkrije. Nadzor porodilišta je značajan, ali ako se radi o nekoj vrsti organizovanog kriminala koja je usmerena na naše najmlađe žitelje, onda je potreban organizovan odgovor društa", zaključila je Đukić Dejanović.

Predsetavnici Udruženja, kao i funkcioneri SPS - Đukić Dejanović, koja je potredsednica stranke, zamenik predsednika Žarko Obradović i poslanik Milisav Petronijhević, odbacili su primedbe da je sastanak upriličen tokom predizborne kampanje
i da predstavlja uključivanje Udruženja u kampanju.

Predstavnici Udruženja su naglasili da ih je poslanička grupa SPS pozvala na razgovor i da će prihvatiti slične pozive svih stranaka, ukoliko ih bude, je problem o kojem govore ne može biti stranački omeđen.

Predstavnici SPS poručili su članovima Udruženja da su spremni da otvaraju teške teme i pitanja.