Vlada Srbije traži zasedanje Saveta bezbednosti UN

Vlada Srbije zatražiće održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno političke situacije na Kosovu i Metohiji, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

.

On je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbednosne političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu ovakvih skandaloznih i vandalskih dešavanja.

Vulin je kazao da smatra da mora da zabrine čitavu međunarodnu zajednicu najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovku vojsku.
"To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohijie. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor", poručio je Vulin.

On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohji, usmerena je prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DS S.

Međunarodna zajednica da osudi paljenje zastave Srbije

Vulin je osudio jučerašnje paljenje srpske zastave na prijateljskoj utakmici reprezentacija Prištine i Haitija.

On je podsetio da je u južnom delu Kosovske Mitrovice, pre prijateljske utakmice, koja je dogovorena i organizovana u skladu sa pravilima FIFA, prema kojim ne može da bude nikakvih oznaka državnosti Kosova, pa čak nije bilo ni zastave FIFA, a na dresu Kosova je moralo biti zvezdica veličine slova"O", zapaljena je srpska zastava.

"Sve je dogovoreno, a onda kao zahvalnost za to što je FS S rekao da nećemo da branimo ničijoj deci da se bave sportom, ali nećemo ni da dozvolimo da sport postane predmet rešavanja statusnog pitanja i politike, zapaljena je zastava Srbije, javno, tako da Srbi u severnoj Mitrovici mogu da gleđau kako gori", istakao je Vulin.

On je kritikovao što je izostala reakcija, navodeći da nismo videli reakciju međunarodne zajednice, ni Prištine, a ni FIFA..
"Očekujem barem da FIFA reaguje", dodao je ministar.

On je istakao da međunarodna zajednica treba da kaže da li je prihvatljivo paliti srpsku zastavu i vređati osećanja jednog naroda.
"Osuđujem na najoštriji mogući način ovaj čin", naglasio je Vulin.

UN: Podsećamo da NATO čuva red na Kosovu

Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Ban Ki muna izjavio je za Tanjug da podseća da je međunarodnim bezbednosnim snagama NATO povereno očuvanje bezbedne sredine na Kosovu.

Povodom najava formiranja oružanih snaga Kosova, Hak je potvrdio da je Banova kancelarija to primila k znanju, i dodao da podseća da se po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN međunarodne bezbednosne snage staraju o očuvanju reda.