Ni dinar iz budžeta za Narodno pozorište, štrajk baleta

Honorarno angažovani baletski umetnici Baleta Narodnog pozorišta od danas su u štrajku a kolege koje su u stalnom radnom odnosu pružaju im podršku, saopštili su danas honorarci nacionalnog teatra. Uprava traži razumevanje publike za izmene u programu.

.

U mejlu koji je Tanjug dobio jutros navodi se da Narodno pozorište već duže potresaju lomovi, a večerašnjim otkazivanjem predstave "Petar Pan" i ujedinjenjem baleteskih igračca stavljeno je do znanja i v.d.upravniku Dejanu Saviću, v.d. direktoru Baleta Narodnog pozorišta Konstantinu Kostjukovu i Ministarstvu kulture da su baletski igrači gladni i na ivici egzistencije.

U saopštenju za javnost honorarno angažovani baletski umetnici ističu da neće pristati na nove ucene aktuelnog rukovodstva i da Balet do daljnjeg neće prikazivati predstave.

Direktor Baleta Kostjukov nije odgovorio na molbu Tanjuga da komentariše situaciju a v.d upravnik Savić je izjavio da je upravo tim povodom uputio pismo vladi jer je nedopustivo da nacionalni teatar ove godine još nije dobio ni dinar.
"Postoji realan problem kao i u svim institucijama kulture koje se finansiraju iz budžeta, znam da naši honorarni saradnici nemaju za prevoz da dođu na probe, bukvalno nemaju šta da jedu ali mi ne možemo da kršimo zakon i plaćamo horarne saradnike iz sredstava koje tome nisu namenjena", rekao je Savić.

On je kazao da je uputio pismo vladi zbog nemogućnosti komunikacije sa Ministarstvom kulture i informisanja u ostavci koja je dovela do realnih problema u većini kulturnih institucija koje se finansiraju iz republičkog budžeta.

Savić ističe da na dopise koje su upućivali ministru i državnom sekretaru nisu dobijali odgovore pa ne znaju razloge za dramatičnu situaciju u kojoj su se našli zbog nepotpisivanja godišnjih ugovora sa ministarstvom.
"Od početka godine na račune ustanova nije uplaćen ni dinar sredstava koja su već obezbeđena u budžetu pa su zaustavljeni započeti projekti, obustavljene premijere, onemogućeno isplaćivanje zarada honorarnim saradnicima i dobavljačima što stvara veliko nezadovoljstvo kod svih onih koji od kulture i za kulturu žive i rade, kao i kod publike i drugih korisnika kulturnih dobara", napisao je Savić u pismu vladi.

U izjavi Tanjugu on je istakao da u nezadovoljstvu honorarnih saradnika nema politizacije već je to realan problem nastao zbog Ministarstva kulture koje je u mnogo navrata pokazalo da nije doraslo svome poslu i položaju.
"Narodno pozorište ne želi ni da učestvuje u najavljenim "performansima" kojima će ministar u ostavci bezuspešno pokušati da svoj nerad i kašnjenje u ispunjavanju redovnih zadataka i obaveza pretvori u medijski događaj estradnog tipa", istakao je Savić u pismu vladi.

Uprava traži razumevanje publike za izmene u programu

Uprava Narodnog pozorišta zatražila je od publike nacionalnog teatra razumevanje jer su prinuđeni na izmene programa zbog toga što ova ustanova kulture od početka godine nije dobila ni dinara za finansiranje repertoarskih i programskih aktivnosti.

U današnjem saopštenju za javnost Uprava Narodnog pozorišta obaveštava da ni posle više od dva meseca kašnjenja i više urgencija i dopisa, Ministarstvo kulture i informisanja iz nepoznatih razloga nije potpisalo godišnje ugovore o finansiranju ustanova kulture, među kojima je i Narodno pozorište.

Mnogi honorarni saradnici i umetnici bez kojih je nemoguće realizovati izvođenje programa i predstava, dovedeni su na samu ivicu egzistencije i onemogućen im je normalan i neometan rad u toj meri, da su prinuđeni da otkazuju svoje učešće na probama i u repertoaru, navodi se u saopštenju.

Narodno pozorište najavilo je da će angažovanjem svih svojih potencijala omogućiti nesmetano odvijanje najavljenih predstava, gostovanja, produkcija i drugih aktivnosti predviđenih i najavljenih repertoarom ali zbog situacije u kojoj se našlo ne svojom krivicom i za koju se ne zna koliko će dugo trajati, prinuđeni su da zamole publiku za razumevanje za iznuđene izmene u programu o kojima će blagovremeno obaveštavati javnost.