Potpisan ugovor o kreditu Emirata Srbiji

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas na Kopaonik Biznis forumu da će sutra biti potpisan ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o budžetskom zajmu od milijardu dolara i kredita za navodnjavanje od 100 miliona dolara.

.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da sporazum o kreditu odražava značajan rast bilateralnih odnosa dveju zemalja.
"Ovaj kredit otvoriće nove mogućnosti za saradnju i razviće ekonomske i trgovinske odnose. Pružiće podršku srpskoj ekonomiji i otvoriti brojne mogućnosti za ulaganje za dve strane. Kredit će podržati i cilj stvaranja zajedničkih projekata dveju zemalja", rekao je Krstić.

Sekretarijat za finansije Abu Dabija rekao je da će kredit doprineti jačanju saradnje i odnosa UAE i Srbije, služeći interesima obe zemlje, i ohrabujući privatni i javni sektor u UAE da traga za mogućnostima ulaganja u Srbiji".
"Odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije nastavljaju da rastu u različitim sektorima i današnji sporazum odražava napore dve zemlje da dodatno razviju saradnju i bilateralne odnose", rekao je Suvaidi.

Povlačenje novca biće u jednoj tranši, kada se za to stvore zakonski uslovi, odnosno kad zakon ratifikuje Skupština Srbije posle izbora, početkom drugog kvartala 2014. godine, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije odlučila je juče da prihvati zajam od Ujedinjenih Arapskih Emirata vredan milijardu dolara, pod veoma povoljnim uslovima, uz procenu, koju je izneo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, da će time biti ušteđeno oko 300 miliona evra.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je tada da će Srbija na godišnjem nivou uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina.
"U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet", istakao je ministar finansija na otvorenoj sednici vlade.

Krstić je naveo da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva odsto, rok dospeća od deset godina, i da se sa otplatom kreće šest meseci od datuma povlačenja novca.
"Glavnica se ne otplaćuje do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu", istakao je ministar.

Krstić je rekao da ne postoje uslovi kako novac može da se troši i da se razmatraju najbolje opcije, pre svega da li postoji prostor da se neki od skupih kredita refinansira odnosno da se otplate bar glavnice.
"Deo novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima", objasnio je Krstić.

On je rekao da ovakve stvari ne treba gledati sa dozom sumnje, jer one proizilaze iz dobrih političkih odnosa dveju vlada, ali i ličnih odnosa.
"I ja sam bio skeptičan, ali sada sa ove pozicije vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dveju vlada", istakao je Krstić.