Kon: Dečak od 16 godina je na respiratoru u teškom stanju. Preporuka je vakcinisati decu

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je da su neophodne ozbilje sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere.

Predrag Kon, foto: Prva TV
Predrag Kon, foto: Prva TV
.

"Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju", istakao je Kon za Televiziju Pink.

Ukazao je da virus traži osetljivu populaciju i preko porodica ulazi u škole.

Kon je istakao da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

"Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina", rekao je Kon.

On je dodao da oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Kon je naveo da svako ko je primio Sinofarm već posle četiri meseca može da primi buster dozu pojačanja i istakao da se to preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa.

"Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita", objasnio je Kon

Izvor: Tanjug