Tiodorović: Broj zaražene dece u školama možda i duplo veći

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je Krizni štab bio za onlajn nastavu bar na deset dana i da odgovornost za drugačiju odluku nije na njima.

foto: Prva TV
foto: Prva TV
.

Tiodorović je, gostujući u "Jutru", rekao da podaci kojima se raspolaže o broju zaraženih nisu potpuni i da veruje da realno imamo čak i duplo više zaražene dece nego što je poznato.

"Svi iz medicinskog dela Štaba podržali kolege pedijatre da se uvede barem desetodnevni onlajn sistem. Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu dobri. Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca sva deca. Ne prijavljuje se sve kako je bilo, odnosno, u odnosu to na prijavljen broj slučajeva kod dece, može biti da ih ima čak i duplo", rekao je Tiodorović za televiziju Prva, komentarišući odluku da se od ponedeljka ne pređe na onlajn nastavu u školama.

On je dodao da deca dolaze bolesna u školu.

"Nastavnici prijavljuju da deca dolaze sa sumnjom na simptome kovida, ali da ih roditelji šalju u školu, jer nemaju drugi način da to reše. Time se dovode u opasnost svi, i ta deca i ostali đaci", dodao je Tiodorović.

Epidemiolog je podsetio i da će u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca od ponedeljka, 25. oktobra, primenjivati model kombinovane nastave, prema objavi Ministarstva prosvete.