Šta će sve biti kovid-propusnica?

Premijerka Ana Brnabić pojasnila je da kovid-propusnica koja će biti uvedena od subote nije samo potvrda o vakcinaciji.

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

"Kovid propusnica nisu samo vakcine. To su i: potvrda druge, odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 7 meseci. Ukoliko ste primili drugu dozu i niste nakon 7 meseci primili treću, neće vam biti validan kovid sertifikat, negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Takođe, negativan, antigenski test, ne stariji od 48 sati, sertifikat imate ukoliko ste preležali kovid u prethodnih 210 dana. Za strance tu je validan EU digitalni kovid-sertifikat ili druge zemlje sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju sertifikata", istakla je Brnabićeva.

Na svadbe i rođendane sa kovid-propusnicom? Kada ne mora, a kada je obavezna

Premijerka Brnabić posle sednice Kriznog štaba i najavljenih kovid-propusnica za ugostitljeske objekte, pojasnila je kako se to odnosit na rođendane i svadbe

"Ako neko želi da ima rođendan ili svadbu na otvorenom - može, ne mora propusnica. Ako neko želi da ima svadbu koja će trajati do 22 sata u zatvorenom prostoru, nisu potrebne kovid-propusnice. Ukoliko želi posle 22 sata u zatvorenom prostoru, onda prisutni moraju imati negativan test ili potvrdu o vakcinaciji, to jest kovid-propusnicu", pojasnika je Ana Brnabić.

Podsetimo, danas je Krizni štab odlučio da će biti uvedene kovid-propusnice za sve ugostiteljske objekte d subote, 23. oktobra, od 22 časa u zatvorenom prostoru.

"Inspekcije su spremne, komunalna milicija je spremna, prošli su sve obuke. Identifikovali smo i one probleme da ukoliko nemaju pristup internetu kako bi proverili tu kovid-propusnicu, mi ćemo im davati poseban pristup internetu, tako da ne moraju da brinu o tome", naglasila je.

Izvor: B92.net