Danas zaseda Krizni štab: Kovid-propusnice glavno pitanje, za zatvaranje na 10 dana - nema saglasnosti

Za zatvaranje na 10 dana svega što nije nepohodno za normalno funkcionisanje, koje traže lekari, u Kriznom štabu nema saglasnosti.

foto: Printscreen/PrvaTV
foto: Printscreen/PrvaTV
.

Ovo telo, na sednici zakazanoj za 11 sati, danas razmatrati najverovatnije samo mogućnosti za uvođenje kovid-propusnica, pišu Novosti.

Ni za ovu meru se ne zalažu svi u Štabu ali je, kako je pomenutom listu u utorak potvrdilo nekoliko članova ovog tela, većina - za.

Ima, međutim, još mnogo nedoumica o samom uvođenju propusnica, pre svega tehničkih - kako će izgledati, ko će ih izdavati, proveravati, koje podatke će sadržati... Propusnice bi, prema onome što je do sada dogovoreno, mogle da postanu uslov za ulazak u restorane, klubove, na sportske događaje i slična mesta.

U ovakvoj epidemiološkoj situaciji sa čak 1.200 inficiranih više u utorak nego dan ranije, propusnice, uvereni su u medicinskom delu kriznog štaba, jesu poželjne, ali ne mogu da preseku lanac prenošenja virusa, bar ne neophodnom brzinom. Vakcinacija se, međutim, ne ubrzava dovoljno da bismo u dogledno vreme mogli da očekujemo da dosegnemo kolektivni imunitet. Medicinski deo štaba će danas, kako nam je potvrđeno, ponovo na dnevni red izneti i obaveznu vakcinaciju u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite. Prema poslednjim podacima u zdravstvu je vakcinisano 67 odsto zaposlenih.

Sa 7.664 nova slučaja infekcije i 57 preminulih za poslednja 24 sata, epidemija ne ide u željenom smeru. Pritisak na kovid-centre je ogroman, naročito što svi na hospitalizaciju dolaze već u jako teškom stanju. Iako svakodnevno gubimo po 50 života, na respiratorima je već tri nedelje broj obolelih gotovo neprromenjen - mašine dišu umesto 270 do 280 pacijenata.

Profesor dr Tatjana Adžić Vukičević, direktor bolnice u Batajnici, kaže da je kapacitet ove ustanove popunjen do maksimuma.

"Trenutno je hospitalizovano 800 pacijenata, od čega 700 u jedinicama poluintenzivne nege, a 100 u jedinicama intenzivne nege, od kojih je 70 u kritičnom stanju, na respiratorima i na ivici života", kaže doktorka Adžić Vukičević.

"Ovde su i dve porodilje, od kojih je jedna porođena carskim rezom, dok najmlađi pacijent ima 22, a najstariji 96 godina. U odnosu na mart prošle godine, kada sam mislila da ne može ništa gore da nas zadesi, sada se desilo to gore sa ovim sojem virusa koji je opasan za pluća pre svega. Brzo se prenosi, a za lečenje ovih bolesnika su potrebne ogromne količine kiseonika, veće neko u prethodnim talasima." Najstrože mere i vakcinacija

Dr Adžić Vukičević kaže da podržava uvođenje najstrožih mera:

"Moja poruka lekarima i drugima u Kriznom štabu je da uvedu što strože mere, da zatvore, uvedu kovid-propusnice, ali i da ne kreću samo od kažnjavanja lekara, već i šire."

Dr Sanja Radojević Škodrić, direktor RFZO i član Kraznog štaba, ne deli taj stav, već smatra da zatvaranje ne bi dugoročno dovelo do poboljšanja situacije i da je jedini pravi lek - vakcina.

Izvor: Novosti, B92.net