Vulinu zabranjeno da poseti Kosovsku Mitrovicu

Ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu zabranjeno je da poseti Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da boravi u nedelju i ponedeljak.

.

Kako je Tanjugu rečeno u Kancelariji sa KiM Vulina je zabrani obavestio šef Kancelarije EU na Kosmetu Samuel Žbogar. U obaveštenju dostavljenom toj kancelariji se "nearazumljivo i neargumentovano" navodi obrazloženje zbog čega ministar Vulin ne može u Kosovsku Mitrovicu, u nedelju 23. februara kada se u Kosovskoj Mitrovici održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika, dok za ponedeljak 24. februara nema baš nikvog objašnjenja.

Vulin je u ponedeljak trebalo da otvori novi Sportski centar u Kosovskoj Mitrovici, što su prištinske vlasti zabranile.
"Jasno je da valjanog objašnjenja nema ni za jedno ni za drugo. Radi se isključivo o samovolji Prištine, koja na ovaj način, krši jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja", navodi se u sapštenju.

Sutra ministar Vulin neće moći da ode u Kosovsku Mitrovicu, danas, na Zadušnice 120 Đakovčana ne može da obiđe grobove svojih mrtvih, jer im se ne garantuje bezbednost, pre samo nedelju dana ministru Vulinu je onemogućen odlazak u opštinu Štrpce...
"Pozivamo međunarodnu zajednicu da u skladu sa mandatom koji ima obezbedi slobodno i bezbedno kretanje Srbima na Kosovu i Metohiji, a srpskim zvaničnicima da budu sa svojim narodom u Pokrajini, uvek kada se za to ukaže potreba i prilika", navodi se u saopštenju i dodaje da još jednom traže da Priština poštuje dogovore iz Brisela i evropske vrednosti na koje se stalno poziva, očito bez pokrića.