Direktor KC Srbije: "Ovo je pandemija nevakcinisanih"

Lekari u Srbiji upozoravaju na pogoršanje situacije u bolnicama. Svakodnevno raste i broj pacijenata na respiratorima.

Ilustracija, foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Ilustracija, foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
.

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin rekao je ranije da je ovo epidemija nevakcinisanih.

"Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Kad je reč o Klinici za infektivne i tropske bolesti, kaže, potpuno je popunjena, traži se krevet više, te da im se često dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

"U danu za nama, u prijemno-trijažnoj ambulanti imali smo veliku gužvu. Iz dana u dan, imamo preko 200 pacijenata za pregled. U danu za nama primili smo 17 pacijenata, 14 pacijenata nam je u jedinici intezivnog lečenja", kaže doktor Ašanin.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova, spremni na sve moguće scenarije.

"Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem", dodaje Ašanin.

"Oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano"

Ovo je epidemija nevakcinisanih, ističe i podseća da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da trenutno imaju 98 pacijenta.

"Karakteristika te intezivne nege je da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano. Analizirali i one pacijente koji su nam umrli u kovid bolnici Batajnica i Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenta", upozorava Milika Ašanin.

"I vakcinisani da se štite"

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite.

Izvor: RTS